Irak: U protestima poginulo 560 demonstranata i policajaca

Skoro 560 iračkih demonstranata i pripadnika snaga bezbednosti poginulo je u višemesečnim antivladinim protestima prošle godine, saopštila je iračka vlada.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2020.

16:59

Irak: U protestima poginulo 560 demonstranata i policajaca

Nova vlada premijera Mustafe al-Kadimija obećala je da će istražiti smrt i hapšenje više stotina demonstranata.

Broj preminulih je okvirni, a u skladu sa onim što su izveštavali mediji i grupe za zaštitu ljudskih prava.

Vlada će tretirati svih 560 osoba kao "mučenike" i svaka porodica će dobiti 8.380 dolara odštete, rekao je savetnik premijera Hišam Daud novinarima.

Protesti su počeli 1. oktobra i trajali su nekoliko meseci, a stotine hiljada Iračana tražilo je nova radna mesta i odlazak vladajuće elite za koju su tvrdili da je korumpirana, prenosi Rojters.

Sve to dovelo je do ostavke premijera Adela Abdula Mahdija, kojeg je u maju nasledio Kadimi, bivši šef obaveštajne službe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: