"Nema veze između pritvorenih Rusa i izbora u Belorusiji"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov odbacio je kao spekulacije zaključke o navodnim vezama između pritvorenih Rusa u Minsku i beloruskih predsedničkih izbora.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 30.07.2020.

16:00

EPA-EFE/ YURI KOCHETKOV

"Stručnjaci ne znaju ništa u ovoj situaciji. Ako nemamo potpune informacije,,verovatno,stručnjaci uopšte ne znaju ništa i zato je sve ovo spekulacija i treba uzeti sa rezervom", rekao je Peskov komentarišući stav eksperata da je beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko namerno optužio Moskvu da bi dobio podršku birača, preneo je TAS.

Kremlj je naglasio da postoje insinuacije da pojedine organizacije u Rusiji šalju nekoga da destabilizuje situaciju u Belorusiji.

"Svakako, ovo nije ništa drugo nego insinuacije", rekao je Peskov, naglašavajući da su Rusija i Belorusija saveznici i bliski partneri.

"Ali svakako bi trebalo razjasniti ovaj incident sa pritvaranjem Rusa", istakao je on.

Prema rečima Peskova, Rusija se nada da će dobiti informacije koje će im pomoći da reše ovo pitanje.

Za sada nisu zakazani kontakti između ruskog i beloruskog predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka, a Kremlj se nada da će situacija biti razjašnjema preko agencija za sprovođenje zakona, rekao je Peskov.

"Sada nema takvih planova. Kao što razumete, Minsk i Moskva imaju mnogo kanala komunikacije, postoje različiti kanali komunikacije, uključujući i preko agencija za sprovođenje zakona. Nadamo se da će ti kanali biti dovoljni da se razjasni situacija", istakao je Peskov.

Kremlj očekuje da će sva prava ruskih državljana koji su pritvoreni u Belorusiji biti poštovana, naveo je Peskov.

"Danas je naš ambasador imao sastanak u Ministarstvu spoljnih poslova i sa kolegama u Minsku", izjavio je Peskov.

"Nadamo se da ćemo dobiti sveobuhvatne informacije o onome što se dogodilo kao rezultat te komunikacije i putem komunikacionih kanala između naših specijalnih službi", dodao je on.

Belorusija sumnja da je grupa od više od 30 osumnjičenih ruskih plaćenika, koji su uhapšeni u toj zemlji, planirala da izvrši terorističke akte u toj zemlji, izjavio je ranije danas državni sekretar beloruskog Saveta bezbednosti Andrej Raukov.

On je, obraćajući se novinarima, rekao da se do 200 plaćenika i dalje nalazi u Belorusiji i da bezbednosne snage tragaju za njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: