Da li će državljanima Srbije zabraniti ulazak u Sarajevo?

Beograd -- Ako bude usvojena odluka Kantona Sarajevo, nikome ko ne priznaje genocid u Srebrenici neće biti omogućen ulazak u Sarajevo, navodi Sputnjik.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: B92.net
Foto: B92.net

Odluku tek čeka usvajanje u Savetu ministara BiH i drugim državnim institucijama i entitetima, a njom se propisuje da se svim pojedincima, privrednim i pravnim subjektima, medijima koji dolaze iz država koje nisu priznale genocid u Srebrenici zabranjuje ulazak u Sarajevo.

To se, dakle, odnosi i na građane Srbije.đ

Sputnjik prenosi da je takva odluka na novou Kantona Sarajevo doneta jednoglasno, na inicijativu nezavisnog poslanika iz Kluba Bošnjaka Kantona Sarajevo Damira Nikšića.

Kanton Sarajevo ujedno zahteva i da Parlament Skupštine BiH pod hitno usvoji Zakon o zabrani negiranju genocida u Srebrenici, koji bi jasno definisao sankcije i prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile ovu Rezoluciju — sve dok to one ne učine.

Profesor Sarajevskog univerziteta Fikret Čaušić smatra da Rezoluciju o negiranju genocida treba doneti svakako, ali misli da nekome zabranjivati da dolazi u Sarajevo, nije prosto u duhu tog grada.

"Ne sporim da postoje nacionalisti na svim stranama, tako da i ovakve ideje mogu biti očekivane sa njihove strane, ali ne mora da znači i da treba da budu prihvaćene", objašnjava profesor Čaušić.

Odbornici Kantona Sarajevo traže i da Veće ministar potvrdi i objavi zvaničnu listu svih država koje još nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a čiji poslovni subjekti, banke, institucije, političke i druge organizacije, društva, pojedinci i mediji deluju u BiH.

"Zahteva se da se zakonom o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovečnosti definiše i zabrana delovanja poslovnih subjekata, banaka, institucija, političkih i drugih organizacija i medija koji su na bilo koji način finansirani i pomagani od strane država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici i koje su negatori genocida", glasi jedna od šest tačaka ove odluke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu