"Da li je lepše Zadarska ili D.Ćosića? Ćosić je zaslužniji"

Beorgad je kosmopolitski grad i takav grad čuvaće Sarajevsku ulicu, ili Vladimira Nazora u imenu neke škole, izjavio danas Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2020.

12:27

Tanjug, Dragan Kujundžiæ

Predsednik Srbije je dodao i da Srbija ne sme i neće da zaboravi svoje, Živojina Mišića, vojvodu Putnika, Petra Bojovića i druge, i toga se neće stideti.

On je tako prokomentarisao "buru" koja se u javnosti podigla nakon najave o promeni imena ulica nazvanim po toponimima bivše Jugoslavije.

Beograd je, ističe, kosmopolitski grad, ali se neće stideti značajnih ličnosti naše istorije, kulture...

"Da li vam je lepše ime Zadarska ili Dobrice Ćosića? Ja mislim da je Ćosić sa veličanstvenim književnim opusom mnogo više zaslužio ulicu, nego Zadar, koji svakako poštujemo", rekao je Vučić.

Podsetio je da je Zagrebačka ulica dobila ime Koče Popovića, koji je, kaže, oslobađao Beograd, zajedno sa Pekom Dapčevićem.

"Zar se time ne ponosimo? Prethodna vlast je ukinula ulice generalu Ždranovu i maršalu Tolbuhinu, mi smo ih vratili. Zamistlite sramotu da ukidate najveće borce protiv fašizma. Kakve ćemo ulice da imamo, ako ne onih koje su pobedili fašizam", upitao je Vučić.

Ilustrujući podacima kako su se lako menjali ulice ranijih godina, naveo je da su "oni koji su za stalne vrednosti, a ne za menjanje imena ulica" od 2000. do 2013. godine promenili nazive 1.162 ulice u Beogradu, dok su za osam godina ove vlasti promenjeni nazivi 76 ulica.

"Kako su im čvrste vrednosti...pri čemu smo morali da vratimo sve antifašiste i borce za oslobođenje Beograda", primetio je Vučić.

Kako je rekao, promena imena ulica se dešava kroz istoriju, iako bi, kaže, voleo da imamo neke trajnije vrednosti i da se to ređe dešava.

Naveo je da nije imao poseban motiv da zamoli da ostane ime Sarajevskoj ulici,osim što je to legendarna ulica zbog zanatskih radnji, prepoznatljiva po njima, mnogima orijentir...

"Interesantno kako su, pomalo histerično, mediji u Sarajevu javili o promeni ulica Sarajevska, a svojevremeno su samo usput obavestili o ukidanju Beorgadske u Sarajevu... To treba ljudi u Srbiji da znaju", rekao je Vučić.

Obrazloženje je, kaže, bilo da "nisu oni iz Sarajeva bombardovali Beograd".

"Ne bih da ulazim u istoriju, ali nisu baš ni oni iz Beograda, a još manje su Šantić, Zmaj, Meša Selimović bombardovali Sarajevo, a nijedan više nema ulicu u tom gradu", rekao je Vučić.

Kako je rekao, u Beogradu se dve-tri škole zovu po vojvodi Živojinu Mišiću, a čak šest po Vladimiru Nazoru.

"Kako je moguće da je Nazor našu zemlju zadužio više nego Mišić? Da mogu iz kože bi iskočio", rekao je Vučić i dodao da bi voleo da greši u podacima.

Dodao je da je od ''70-ih godina bilo prisutno to da je "beogradska čaršija bila vođenja zagrebačkom čaršijom", odnosno, kako kaže, - krene Maspok, hrvatski liberali, na primer, a onda se pojave Nikezić i drugi u Beogradu...

"Uvek su u Beogradu imali kompleks i gledali da prate to što se tamo zbiva. Mi nećemo to da pratimo. Beograd je kosmpolitski grad u kojem neće biti ulica ni Mile Budaka, ni srpskih fašista, ni Dimitrija Ljotića. A takav grad čuvaće i Sarajevsku ulicu i Vladimira Nazora, ali ne sme da zaboravi ni Mišića, Putnika, Bojovića i druge i nehe toga da se stidi", rekao je Vučić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: