Mere će dugo da budu tu; smiruje se situacija VIDEO

Danas od 15 časova održava se konferencija za medije Kriznog štaba s novim podacima u vezi s koronavirusom u Srbiji.

Izvor: B92

Četvrtak, 30.07.2020.

12:03

Mere će dugo da budu tu; smiruje se situacija VIDEO
Printskrin: TV B92

Obraćanje članova Kriznog štaba i saopštavanje najnovijeg broja obolelih od koronavirusa u Srbiji moći ćete da pratite i na B92.net i TV B92.

Blagi pad obolelih u odnosu na prethodni dan, komentarisala je dr Darija Kisić Tepavčević.

"Ukupan broj laboratorijskih slučajeva ukazuju dalju tendenciju pada, što nam pokazuje da smo na dobrom putu, ali baš sada moramo da poštujemo sve preventivne mere kako bismo ugasili epidemiju", rekla je dr Kisić Tepavčević i dodala:

"I dalje je najviše zaraženih u Beogradu, zatim u Novom Sadu, Kragujevcu i Šapcu. Generalno, pa i u tim gradovima je tendencija pada. Danas je povećan broj u Aleksincu, pa ćemo proveriti šta se dešava, ali sve mere predostrožnosti su preduzete u odnosu na neke prethodne periode", navela je dr Kisić Tepavčević.

"Mere će dugo da budu tu", komentarisala je ona, objašnjavajući da moramo i da naučimo da živimo sa epidemijom, pa č ai pri minimalnom broju zaraženih.

Na pitanje kada će pojedine mere biti relaksirane, s obzirom da poslednjih dana imamo pad broja zaraženih, Kisić kaže da mera poput ograničavanja rada objekata posle 23 časa nije problem i da će u nekom trenutku biti ukinuta, ali da će ostale mere dugo biti deo naše svakodnevice.

"To moramo da prihvatimo i to mora da bude deo naše rutine i kada to više ne bude u sklopu određenih obaveznih mera, već da shvatimo da je to najbolje što možemo da učinimo za sebe i svoju porodicu", rekla je Kisić, preneo je Tanjug.

Na pitanje da li Krizni štab ima neko rešenje za roditelje sa decom sa autizmom koju ne mogu da ostave u dnevnom boravku, jer su kapaciteti ograničeni na 10 odsto, kao i da li za njih može postojati poseban tretman kada je reč o tesiranju na korona virus, Kisić je odgovorila da je štab upoznat s tim problemom i da će se u narednom periodu rešiti.

Na spisku stalnih članova Kriznog štaba nije dr Kisić Tepavčević, već veliki broj ministara, pa je ona upitana da li, recimo, njen glas podjednako vredi kao glas političara.

"Svi dajemo svoj doprinos koliko maksimalno možemo, bez obzira na formalno-pravni status, naša reč se podjednako čuje. Odluke su skoro uvek bile jednoglasne."

U toku juna i jula 275 sahrana u Novom Pazaru, što je tri puta više nego prethodne godine, naveli su novinari, pitajući da li je taj broj u vezi sa koronavirusom.

"Da, to jeste grad sa najvećom stopom mortaliteta i letaliteta u vezi sa kovid 19, nisam tačno upoznata, ali takva analiza će se raditi za sve regione naše zemlje."

Kisić Tepavčevićeva je rekla da su sve odluke Kriznog štaba bile odobravane od Vlade Srbije.

"Sve ono što je doneto na Kriznom štabu bilo je u formi preporuka i sve je prolazilo Vladu", navela je dr Kisić Tepavčević.

Srbija ima stručnu komisiju tokom pandemije, koja je propisana zakonom.

"Da, ona postoji, to su imena koja sada viđate, predsednik je dr Goran Stevanović."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

23 h

Podeli: