Vladajuća većina podržala Dodikov veto

Klubovi poslanika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj podržali su inicijativu srpskog člana Predsedništva BiH da stavi veto na tri odluke Predsedništva BiH.

Izvor: Beta
Podeli
Deposit photos/Ale_Mi
Deposit photos/Ale_Mi

Odluke su donete preglasavanjem, među kojima je i Odluka o odobravanju zaključivanja Memoranduma o saradnji između Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara BiH i Ministarstva unutrašnje bezbednosti SAD u vezi sa upotrebom putničkih informacija.

Tu su i Odluka o odobravanju zaključivanja ugovora o pristupanju BiH Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS 2021 i Odluka o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u Programu za međunarodno ocenjivanje učenika (PISA) 2021.

Partije, članice vladajuće koalicije, usvojile su i više zaključaka, koji se odnose na Dodikovu inicijativu o pokretanju mehanizma zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

U zaključcima oni podržavaju zaključivanje sporazuma u vezi sa upotrebom API (unapred dostavljenih informacija o putnicima) i evidencije PNR podataka (evidencija o imenima putnika), koji su se, kako je navedeno, pokazali kao efikasno i neophodno sredstvo za organe sprovođenja zakona u efikasnom rešavanju savremenih bezbednosnih pretnji.

Međutim, u zaključcima se ističe da se takav sporazum podržava "isključivo u skladu sa pozitivnim pravnim propisima u BiH i međunarodnim standardima u ovoj oblasti, a posebno uvažavajući i štiteći osnovna ljudska prava građana predviđena međunarodnim instrumentima kojima je BiH pristupila i koja su zagarantovana Ustavom".

U drugom zaključku skupštinske većine se navodi da Narodna skupština podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno RS, u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti - PIRLS.

Dodaje se, međutim, da Ugovor o pristupanju BiH tom istraživanju za 2021. ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti RS, ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja ni u smislu učešća predstavnika RS u Upravnom odboru i koordinacionim telima.

U trećem zaključku zadužuje se Vlada RS da preduzme potrebne aktivnosti da bi ovaj bh. entitet samostalno učestvovao u Međunarodnom istraživanju razvoja čitalačke pismenosti PIRLS.

Dalje je zaključeno da Narodna skupština RS podržava učešće obrazovnih sistema iz BiH, odnosno RS, u Programu za međunarodno ocenjivanje učenika PISA 2021, ali da Sporazum o učešću BiH u tom programu ne odražava ustavnu strukturu BiH niti ustavne i zakonske nadležnosti RS ni u smislu načina na koji se prikazuju rezultati testiranja ni u smislu učešća predstavnika RS u Upravnom odboru i koordinacionim telima.

U petom zaključku zadužuje se srpski član Predsjedništva BiH da u skladu sa svojim ovlašćenjima, a u skladu sa Zakonom o postupku zaključivanja i izvršavanja međunarodnih ugovora, pokrene novu inicijativu i pregovore za zaključivanje Sporazuma o PISA 2021 uz obavezno poštovanje mišljenja i stavova nadležnih organa RS.

"Za učestvovanje Srpske u PISA testiranju 2024. potrebno je preduzeti potrebne radnje kako bi RS samostalno učestvovala u ovom programu", navedeno je u zaključcima.

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, koji je pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske, rekao je pre glasanja da će odluke koje je predložio Narodnoj skupštini Republike Srpske biti usvojene i da je i bez opozicionih poslanika obezbeđena dvotrećinska većina.

On je rekao da se ne glasa o poverenju njemu, već Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da se Republika Srpska brani tako što se kroz Ustav i Narodnu skupštinu Republike Srpske može da donese drugačija odluka.

"To je moćno pravo i to govori da je Narodna skupština Republike Srpske u ovakvim slučajevima iznad Predsedništva BiH, jer je odluka Narodne skupštine Republike Srpske konačna", istakao je on.

Prema Ustavu, pošto je Dodikov veto potvrđen dvotrećinskom većinom glasova u parlamentu RS, osporene odluke Predsedništva postaju nevažeće i moći će ponovo da se nađu na dnevnom redu Predsedništva BiH tek za šest meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu