Dva lica Tanje Fajon: Briselska milionerka i antisemita u vili ubijenih u Aušvicu

Tanja Fajon, kao poslanica Evropskog parlamenta, u Briselu predlaže Rezoluciju o suzbijanju antisemitizma: Međutim, radi u kući jevrejske porodice.

Izvor: B92

Sreda, 29.07.2020.

10:33

Dva lica Tanje Fajon: Briselska milionerka i antisemita u vili ubijenih u Aušvicu
EPA-EFE /DUMITRU DORU

Naime, ona se kao predsednica stranke slovenačkih socijaldemokrata u Ljubljani baškari u vili jevrejske porodice Moskovič, koja je stradala u Aušvicu.

Luksuznu nekretninu u Levstikovoj 15 u Ljubljani je Feliks Moskovič, vlasnik jednog od najvećih trgovačkih preduzeća u tadašnjoj Dravskoj banovini, izgradio za svoju porodicu: suprugu Klaru, kćerku Veru i sina Julija. Nisu stigli da uživaju u njoj, jer su ih nacisti odveli u Aušvic.

Časna jevrejska porodica stradala je u jezi logora za istrebljenje.

Sada je tu sedište stranke slovenačkih socijaldemokrata, čija je predsednica Tanja Fajon. Iako je Jevrejska zajednica Slovenije pominjala mogućnost da joj se Moskovičeva vila vrati, Tanji Fajon i njenim socijaldemokratama to ne pada na pamet.

Pozivaju se da su vlasnici kuće postali po zakonu: ugovorom o razmeni imovine koja je pripadala Savezu komunista Slovenije, čiji su pravni naslednici.

Iako je Republika Slovenija na prilično zamršen način, za male pare, došla u vlasništvo Moskovičeve vile, reklo bi se da kupoprodaja nije protivpravna. Zna se,među tim, kakva je bila praksa kada bi se dojučerašnjim partizanskim komandantima svidela neka kuća.

Čak i da je tako, da je sve po zakonu, čudno je da Tanji Fajon ne smeta da radi u kući porodice koja je istrebljena u logorskoj strahoti, kad je bila među predlagačima Rezolucije o suzbijanju antisemitizma, koji je, prema ovogodišnjem izveštaju američke Komisije za versku slobodu, u alarmantnom porastu u Evropi.

Aktuelni slovenački premijer Janez Janša je šeficu socijaldemokrata stavio pred ogledalo: "U EU ste 'zagovarali' vladavinu prava, a u Sloveniji ste je drastično kršili. Da o ukradenoj jevrejskoj vili, iz koje morališete o vladavini prava, i ne pričamo. Ili o klanjanju masovnim ubicama."

Ali to nije prvi put da Tanja Fajon pokazuje dva lica. U Sloveniji se sprdaju kada ona priča da je u politiku ušla zbog humanosti i
filantropije, jer znaju da je na listu kandidata za poslanike Evropskog parlamenta kao zaslužna dopisnica RTV Slovenije iz Brisela, koja se isticala propagandom protiv Janeza Janše i njegove stranke.

U slovenačkom Reporteru, tim povodom, nedavno piše da je "vrhunac političkog licemerja i neverodostojnosti Fajonove njena lažna briga za slobodu govora. Fajonova je u stranku socijaldemokrata ušla kao novinarka direktno iz RTV Slovenija kao ideološka ispostava levice, jer je bila politički pristrasna i zavisna od lobija Milana Kučana. Ona je poslednja na svetu koja bi mogla da javno pridikuje o politički nezavisnim novinarima, kad sama predstavlja politički zavisno novinarstvo u korist levice, za šta je na kraju nagrađena političkom funkcijom evro-poslanika i milionski plaćenim mandatom".

Od izbora za predsednicu socijaldemokrata Tanja Fajon je politički hiperaktivna. Pre izvesnog vremena je istakla da Sloveniji treba "smanjivanje društvenih nejednakosti", a upravo ona, kao milionerka, personifikuje tu društvenu nejednakost.

Svakog meseca u proseku zaradi oko 16 000 evra, što je stavlja u red nekolicine najbolje plaćenih slovenačkih menadžera i svrstava u društvo 1% Slovenaca koji najviše raslojavaju zemlju.

Briselska milionerka je, kažu, "u dva mandata evroposlanika zaslužila dva miliona evra. Sada radi na svom trećem milionu".

Stranka Socijaldemokrati, iz nekog razloga, kao zmija noge krije činjenicu da Tanja Fajon nije među devet potpredsednika i petnaest koordinatora političke grupe S&D u Evropskom parlamentu.

Ali mnogo toga kontroverznog ima oko Tanje Fajon što nije poznato javnosti u Sloveniji, jer je proteklih devetnaest godina uglavnom bila u Briselu: kako je njen suprug, inače Nemac, dobio posao dopisnika RTV Slovenija bez znanja slovenačkog jezika, zašto je za svog savetnika postavila bivšeg direktora slovenačke obaveštajne službe, povezanog sa mnogim aferama, kako je njena prijateljica Petra Petan (ćerka slovenačkog medijskog tajkuna) dobila posao u kabinetu evropskog komesara Paola Đentilonija...

Slovenija sad tek upoznaje pravo lice Tanje Fajon i njene tajne.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: