Gejts o koronavirusu: Niko ne bi trebao da plati 1 dolar za to, to je suludo

Većina testova na koronavirus su besmisleni i predstavljaju "čisto gubljenje", rekao je Bil Gejts.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2020.

22:17

Gejts o koronavirusu: Niko ne bi trebao da plati 1 dolar za to, to je suludo
Foto: Epa/OLIVIER HOSLET

Osnivač Majkrosofta rekao je to jer je, kako je naveo, potrebno previše vremena da ljudi na vreme saznaju rezultate kako bi mogli da se samoizoluju.

Predsednik SAD Donald Tramp ukazao je na povećanje kapaciteta za testiranje u SAD-u, čak je nazvao zemlju "svetskim primerom" zbog toga koliko testova se izvrši svaki dan.

Međutim, vreme potrebno za dobijanje rezultata mnogih od tih testova postalo je toliko dugo da su mnogi zdravstveni zvaničnici rekli da nisu od pomoći kada je u pitanju zaustavljanje epidemije širom zemlje.

"Najjednostavnija stvar s takvim ludostima je da ne treba nekome davati novac za dobijanje testa za koji je potrebno više od 48 sati da se rezultat dobije", , rekao je Gejts za televiziju CNBC.

"Taj test je potpuni otpad. I na sve ove brojeve o tome koliko testiramo, većina je samo potpun otpad", ocenio je on.

Laboratorije širom SAD zaostaju u obradi i isporuci rezultata testova jer porast slučajeva koronavirusa opterećuje njihove sisteme.

Vreme za dobijanje rezultata na kovid 19 testove može trajati nekoliko dana do nedelje ili duže za mnoge pacijente, saopštile su ranije ovog meseca dve najveće kompanije za laboratorijsku dijagnostiku u zemlji.

"Trenutno, ako čekate više od tri dana, ponekad i sedam dana da biste dobili test, niko ne bi trebao da plati 1 dolar za to. To je suludo", rekao je Gejts.

"Morate rezutate testova javiti što pre da bi neko mogao da promeni svoje ponašanje, tako da ne zarazi druge ljude", napomenuo je Gejt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: