Kanton Sarajevo: Spisak nepoželjnih zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je usvojila inicijativu o proglašenju nepoželjnih u Sarajevu, prenosi Klix.ba.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2020.

18:04

Kanton Sarajevo: Spisak nepoželjnih zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici
Ilustracija/Foto: depositphoto/Leonid_Andronov

Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je usvojila inicijativu da se proglase nepoželjnim u Sarajevu svi koji imaju finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Inicijativa odbornika Damira Nikšića ima šest tačaka, a jedna od njih je i da Savet ministara javno objavi listu zemalja koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a čiji poslovni subjekti, banke, institucije, mediji i druge organizacije deluju u BiH, prenosi Klix.

Osuđuje se svako negiranje genocida i smatra se da su svi koji imaju direktnu ili indirektnu finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile Rezoluciju nepoželjni u Kantonu Sarajevo, navodi se u incijativi.

Ističe se da se prekida svaka saradnja s poslovnim subjektima, bankama, političkim i drugim organizacijama, društvima, medijima i pojedincima koji imaju direktnu ili indirektnu finansijsku ili političku podršku država koje nisu usvojile Rezoluciju.

Zahteva se da Parlamentarna skupštine BiH po hitnom postupku usvoji Zakon o zabrani negiranja genocida, koji bi jasno definisao sankcije i prekid diplomatskih i poslovnih odnosa sa državama koje nisu usvojile Reoluciju o genocidu u Srebrenici.

Traži se i da Savet ministara BiH objavi zvaničnu listu država koje nisu usvojile Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, a čiji poslovni subjekti, banke, institucije, političke i druge organizacije, društva, pojedinci i mediji deluju u BiH.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: