Azbest sa Titovog "Galeba" brine Zadrane - "Bojimo se..."

Danima u Zadru prašinu podiže azbest. Čak 78 tona otpada s Titovog "Galeba", broda koji je zaštićeno kulturno dobro, uskladišten je u Zadru.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2020.

09:44

Azbest sa Titovog
Foto: Epa Christian Bruna

Građani se pitaju - je li u njihovom komšiluku tempirana ekološka bomba?

Za Dnevnik Nove TV vrata skladišta otvorila je fabrika koja ga zbrinjava. Iza vrata u vrećama složen je građevinski materijal koji sadrži azbest.

Miho Zrnić Marinović,iz "Odlagališta sirovina" u Zadru, na pitanje novinara koliko je to opasno odgovara:

"Pa, ako nas dvojica ovako ovde stojimo, znači da nije opasno. Mislim, opasno je, i postupa se prema njemu kao opasnom. On je u dve folije. I nema nikakve mogućnost širenja u okolinu".

Tvrdi da je sve po zakonu i da su tek posrednici u poslu. Otpad su preuzeli od jedne riječke fabrike. Ali kaže - za 60 dana otpad više neće biti u Zadru.

"A ovo vozimo na razne deponije koji imaju klasifikaciju za primanje azbestnog otpada. Što u Hrvatskoj, što van", dodaje Zrnić Marinović.

Gde tačno, kaže, u ovom trenutku, ne zna. Navodi da su bile dve inspekcije i da je nalaz u redu.

Reagovao je i Grad koji odgovore inspekcije još čeka. Robertino Dujela, pročelnik Komunalnog veća Grada Zadra kaže da još čekaju odgovore.

"Inzistiraćemo na tačnom i brzom odgovoru ko, šta, gde, kako i dokad", dodaje Dujela.

"Zabrinut sam za svoje dete, za svoju porodicu, tražim odgovore, odgovor dobiti ne možemo", poručuje gradski većnik i stanovnik Sinjoretova Mate Lukić.

Meštani zadarskog Sinjoretova za subotu najavljuju i mirni protest.

"Bojimo se bolesti. Ovde živi više od 4000 stanovnika. Bojimo se oboljenja dece i nas. Mi dosad nismo uopšte znali šta su ovdee odlagali. Možda je do sada bilo i gorih otpada i biće u budućnosti gorih otpada. Mi ne želimo da taj otpad ovde posluje, ni na koji način", rekao je Tome Stanić iz Inicijative Sinjoretovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: