Najviše zaraženih među mladima VIDEO

Danas od 15 sati građanima se obraća Krizni štab sa najnovijim informacijama o koronavirusu u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 28.07.2020.

12:46

Najviše zaraženih među mladima VIDEO
Printskrin: TV B92

Prenos konferencije za medije možete pratiti na TV B92 i portalu B92.net, gde će biti objavljene najnovije informacije.

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević saopštavajući poslednje podatke o koronavirusu u Srbiji istakla je da je najviše obolevanja u uzrasnim grupama 30-39 godina i 40-49 godina. Ukazala je da se obolevanje pomerilo ka mlađim grupama.

"Na dobrom smo putu da idemo ka silaznom toku epidemije", rekla je Kisić Tepavčevićeva.

KC Vojvodine zbog velikog rasta obolelih proširio je kapacitete i otvoreno je još kovid-jedinica, rekla je iz Kliničkog centra Vojvodina Edita Stokić.

"U ovom naletu epidemije se uočava da je sve veći broj pacijenata sa teškom i veoma teškom kliničkom slikom. Morate znati i činjenicu da oboljenje kovid ne daje jedinstvenu kliničku sliku, već razvija brojne komplikacije. U lečenju hospitalizovanih pacijenata, možemo da uočimo sa aspekta klinike dva problema: pacijent koji se hospitalizuje retko kad ima samo kovid, već ima i brojne druge pridružene bolesti. Sa razvojem kovida 19 njegove pridružene bolesti se pogoršavajuu javljaju se druge boleseti."

"Dobro vam je poznato da je Vojvodina sa velikim brojem gojaznih, i pokazano je da je veća gojaznost veći rizik za hospitalizaciju, a zatim i smrtni ishod. Gojaznost i tip 2 dijabetes fatori za oboljevanja kovida 19 infekcije", ukazala je dr Stokić. Kisić Tepavčevićeva je govorila o bezbednosti održavanja skupštine.

"Kakav god da se bude održavao sastanak i manifestacija, sigruno je da moraju da se pridržavaju mera prevencije. Situacija sa početka epidemije i situacija par meseci nakon toga se razlikuje sa različitih aspekata, i sa klliničkog i sa epidemiološkog", rekla je ona.

O tome da su se na društvenim mrežama pojavile informacije da je Ministarstvo zdravlja dalo nalog da anketiraju, Kisić Tepavčevićeva kaže da nema informacije.

"Ne raspolažem sa takvom vrstom informacija. Kada je u pitanju vakcinacija, generalna i za decu, jeste nešto što je rutinsko i primenjuje pre nego što se jedna vakcina uvede u populaciju. O tom istraživanju nisam upoznata, ali to jeste jedno od rutinskih aktivnost kao preventivna mera, da se sagledaju potrebe."

U vezi sa preventivnim merama kaže da su veoma efikasne i kada se pojave nove mogućnosti, vrte se oko istih stvari.

Kaznena politika je krajnja instanca da se sprovode preventivne mere, iako je ona protiv njih i lično ne može da shvati da bi se neko pridržavao mera da ne bi plati kaznu, a ne da bi ostao zdrav.

"Nadamo se da tako nešto neće ni biti potrebno, a brojevi koje beležimo poslednjih dana kažu da se itekako pridržavamo preventivnih mera."

Apelovala je da utičemo na naše najbliže da se pridržavaju mera.

KC Vojvodine je dobio informacije za problem u informisanju porodica u intenzivnim jedinicama, a organizovali su nove telefone.

"Osoba kada se prima popunjava formular kojim osobama se daje informacija o njegovom stanju", rekla je dr Stokić.

Oformili su ekipe za psihološku podršku onima koji je zatraže. N apitanje da li je neko stupio u kontakt s lekarima koji su potpisali pismo peticiju o smeni štaba, dr Kisić Tepavčević je navela da ne može da kaže u ime drugih kolega, ali ona poznaje neke od osoba na spisku.

"Pričala sam sa nekim i razmenila poruke. Nema ništa spektakularno za vas. Stručna mišljenja su razmenjena", istakla je dr Kisić Tepavčević.

Od početka pandemije višestruko je povećan kapacitet laboratorija, ali i potrebe su bile sve veće. Nivo sigurnosti i bezbednosti su minimum dva plus. Privatne laboratorije jesu u poslednjim nedeljama iskazale zainteresovanost i njima je omogućeno da rade serološka ispitivanja, a PCR svim laboratorijama koje su uložile zahtev da to rade, osam, je dostavljeno šta treba da ispune.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: