"Vučić tražio da ostane Sarajevska"; "Ne možemo biti mazohisti..." VIDEO

Beograd -- Mnogo bure u javnosti digla je odluka beogradskih vlasti da promene imena ulica u Beogradu koja nose ime po toponimima iz SFRJ.

Izvor: B92, prva
Podeli
Tanjug/Dragan Kujundžić
Tanjug/Dragan Kujundžić

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić objasnio je gostujući u Jutarnjem programu TV Prve da nije reč o brisanju istorije, već da se radi o poštovanju srpske istorije.

Rekao je i da je o promeni imena ulica u Beogradu razgovarao i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji ga je, kako kaže, lično molio da se ne menja ime Sarajevske ulice.

S druge strane, naglasio je Vesić, u Sarajevu su izmenjena imena svih ulica koje su imale nazive po ličnostima iz Srbije i one se sada zovu po njihovim ličnostima.

Pročitajte još i: "Poštovani gradonačelniče Beograda..."

"Nema razloga da držimo imena s toponomima iz države koja više ne postoji. Nema potrebe da Beograd ima Hrvatsku ulicu jer nigde u državi Hrvatskoj ne postoji Srpska ulica. Ne možemo biti mazohisti i jedini imati imena po toponimima iz Hrvatske, Bosne, Sloveije...", rekao je Vesić.

Na pitanje da li je reč o političkoj odluci, on je rekao: "Kako možete da kažete da je to politička priča kada štitimo naš nacionalni identitet?"

"Ne može nama biti važniji Matija Gubac od Ružice Sokić", rekao je Vesić i zapitao da li je on zadužio i pružio Srbiji više od Ružice Sokić.

"U Beogradu će ulice nositi imena ljudi koji su važni za Srbiju i po onima koji su zadužili čovečanstvo", zaključio je Vesić.

strana 1 od 249 idi na stranu