"Trijalog se nastavlja, ali - dramatične okolnosti za Kosovo"

Trijalog se nastavlja u dramatičnim okolnostima za Kosovo, ali sa većim ambicijama EU, piše Koha

Izvor: Kosovo online

Ponedeljak, 27.07.2020.

09:30

Ilistracija/ EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

Ako se analiziraju svi sastanci u pregovorima Beograda i Prištine, koji su ovog meseca održani u Briselu, može se reći da je to bio trijalog a ne samo dijalog.

Bila su samo dva sastanka na kojima su fizički prisustvovali članovi delegacija Srbije i Kosova i virtuelni sastanak putem video linkova, piše Koha. Svi drugi sastanci i diskusije bili su bilateralni, između predstavnika EU i delegacija Kosova i Srbije.

Ova praksa koja je sprovođena u poslednjih devet godina, koliko traje dijalog, još se upražnjava.

A, svrha bilateralnih preliminarnih sastanaka je uvek bolja priprema sastanaka koji posreduju EU, pošto obe strane i dalje više vole da razgovaraju sa EU, da se predstavljaju kao "EU partneri", nego da razgovaraju jedna sa drugom, piše Koha.

Na prvim sastancima nisu uočene veće razlike od dosadašnje prakse.

Najveća razlika koja bi mogla povećati verovatnoću postizanja eventualnog sporazuma je vrlo aktivna uloga dve najveće zemalje EU - Nemačke i Francuske.

Samit čiji su domaćini bili francuski predsednik Emanuel Makron i nemačka kancelarka Angela Merkel održan je pre ponovnog uspostavljanja dijaloga u Briselu.

Uz to, čini se da su Sjedinjene Države, bilo putem izjava iz Vašingtona, bilo kroz sastanke zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Filipa Rikera u Briselu, razjasnile da nisu ljubomorne na EU i njenu ulogu vođe u dijalogu i žele im uspeh u ovom pogledu, navodi Koha.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: