"Nalazimo se u prelomnom trenutku" VIDEO

Krizni štab obraća se javnosti s novim podacima u vezi sa koronavirusom u Srbiji.

Izvor: B92

Ponedeljak, 27.07.2020.

13:30

Printskrin: TV B92

Prenos možete da pratite na TV B92 i B92.net.

Direktor KBC ZVezdara Petar Svorcan rekao je da je situacija bolja nego prethodnih dana, ali da je teška klinička slika pacijenata koji se primaju i idu na intenzivnu negu.

Dobra je stvar što smo više otpustili nego primili pacijenata, rekao je on.

U KBC Zvezdara hospitalizovano je 299 pacijenata i situacija je nešto bolja nego prethodnih dana, jer je broj hospitalizovanih ispod 300 pacijenata.

Svorcan je rekao da je na intenzivnoj nezi 28 pacijenata, a njih 17 su izuzetno teški pacijenti, životno ugroženi, na mehaničkoj ventilaciji, dok su ostali u intenzivnoj nezi na neinvazivnoj ventilaciji.

Devet zaposlenih u ovoj ustanovi je zaraženo, dvoje sa srednje teškom klliničkom slikom, sedmoro sa lakšom na kućnom lečenju.

"Ne smemo se opustiti. Sad smo na platou", dodao je Svorcan.

"Imamo prilično stabilne brojeve laboratorijski potvrđenih slučajeva, veliki je broj testiranih osoba", rekla je dr Darija Kisić Tepavčević dodavši da ima optimističnih parametara, da je manje njih za hospitalizaciju.

"Nalazimo se u prelomnom trenutku, kada se očekuje da krivulja krene silaznim tokom, ali treba da smognemo snage baš u ovom momentu da se pridržavamo mera", istakla je ona.

Virus ubačen u maske... Ne pridavati pažnju

Kisić Tepavčevićeva komentarisala je izjavu lidera SDA Sulejmana Ugljanina da je u zaštitne maske stavljeno pomalo virusa.

"Ne znam da li je iko ozbiljno shvatio takvu izjavu, ovde smo svi zajedno da delimo informacije koje su zasnovane na dokazima", odgovorila je dr Kisić Tepavčević.

Istakla je da takvim izjavama, koje su možda interesantne medijima, ne treba na konferencijama Kriznog štaba davati značaja.

"Mora da postoji odgovornost za svaku javno izrečenu reč. U savremenom svetu mnogi sebi daju za pravo da pričaju stvari koje nisu u oblasti njihove stručnosti."

Osobe u samoizolaciji

O osobama koje su bile u samoizolaciji rekla je da takva osoba mora da ima dokument da je bila na pregledu, da je dala bris ili o statusu o kovid-pozitivnosti.

"Nadam se da ne postoji nijedna osoba među nama koja zna da je kovid-pozitivna i koja se oseća dobro a koja bi se svesno kretala i svesno oko sebe širila infekciju." O tome da većina pacijenata sada najviše pokazuje od simptioma samo gubitak čula mirisa, dr Kisić Tepavčević je rekla da se dosad kovid 19 pokazao širok spektar simptoma. Jeste jedan od simptoma, ali odluka o testiranju će se doneti na osnovu više i drugih parametara.

"U ovom momentu je moguće da neko ima te simptome, a da oni nisu kovid 19. Infekcije koje su izazvane mnogim drugim virusima, koje nisu nestale dolaskom kornavirusa", navela je Kisić Tepavčević.

"Mi o asimptomatskim nosiocima znamo još ima manje, zato što su oni neprepoznati. U stvari, kada govorimo o ledenom bregu i ovoj bolesti, vidimo samo vrh ledenog brega, ali svi oni neprepoznati oblici ove bolesti su nama nepoznatim ali su jako bitni."

Dr Svorcan rekao je o sekvelama nakon preležane bolesti: Kratko je vreme da li pacijenti nakon preležane kovid 19 imaju neke posledice i trajnije posledice.

"Krvna plazma se daje konzilijarnom odlukom. Postoji određen sistem, da imate određen broj poena i postoji određen sistem kako se dobija ta plazma. Oni koji su dobili su pokazali bolje rezultate od onih koji nisu. Najbolji rezultati su ukoliko pacijent primi plazmu u do 12 dana", rekao je Svorcan.

Na pitanje da li se razmatra uvođenje karantina za putnike iz određenih zemalja, Kisić Tepavčevićeva je rekla da se o tome uvek diskutuje i razmatra, ali nijedna odluka o tome nije doneta.

"Sigurno da značjno utiče na virulenciju virusa jeste kolektivni imunitet populacije. On bez obzira na to koliko može da opstane u spoljašnjoj sredini, on može jedino da opstane u nama, ukoliko nema pojedinaca u kojima može da opstane, on će nestati. Stepen kolektivnog imuniteta je ispod onog koji bi sprečio epidemijsko širenje bolesti. Strategija kolektivnog imuniteta nije dobra jer ne znamo kako će virus da se ponaša u našem telu, može da dođe do komplikacija, između ostalog i do smrti"; objasnila je Kisić Tepavčević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: