SZO zabrinuta

Ogranak SZO za Evropu danas je izrazio "zabrinutost" zbog ponovnog rasta broja slučajeva kovida 19 u nekim evropskim zemljama pozivajući na aktivno praćenje.

Izvor: Beta

Petak, 24.07.2020.

13:06

SZO zabrinuta
Tom Pennington/Getty images/Stuff

Odnosno pažljivo ukidanje restrikcija i njihovo ponovno uvodjenje ukoliko je potrebno.

Na pitanje Frans presa o situaciji u Evropi, u evropskom ogranku SZO nisu eksplicitno naveli zemlje koje izazivaju zabrinutost već su uputili na onlajn tabelu organizacije.

Među zemljama u kojima je znatan broj novih slučajeva i gde oni rastu sledi Izrael sa 256 novih slučajeva po 100.000 stanovnika, Crna Gora sa 207, Luksemburg sa 196, Bosna sa 98, Srbija sa 71, Rumunija sa 52 i Bugarska sa 46.

Trend sa druge strane je smanjivanje u drugim zemljama gde je visok broj zaraženih: Jermenija (197 slučajeva za 100.000 stanovnika), Kazahstan 128, Moldavija, 82, Rusija 60 i Švedska 46.

"Nedavno ponovno povećanje broja slučajeva Kovida-19 u nekim zemljama posle ublažavanja mera distance je svakako razlog za brigu", rekla je portparolka SZO za Evropu.

Ona je rekla da treba reagovati i biti pažljiv sa ukidanjem restrikcija.

"Tamo gde se pojavljuju nova žarišta treba da budu kontrolisana brzim i ciljanim intervencijama, odnosno brzom detekcijom slučajeva, izolacijom, trasiranjem i karantinom", navodi SZO.

Ukoliko to situacija zahteva moglo bi biti potrebno ponovno uvođenje strogih i ciljanih mera sa potpunim angažovanjem stanovništva, dodaje dalje SZO upozoravajući da treba sprečiti da se dođe do ponovnog preopterećenja zdravstvenog sistema.

U Evropi je juče broj slučajeva korona virusa prešao tri miliona, prema računici Frans presa, a broj mrtvih je prešao 206.000.

Prema podacima SZO Evropa broj novih slučajeva je sada globalno stabilan u evropskoj zoni, sa oko 20.000 slučajeva dnevno. Taj nivo je primećen od 20 maja, i dva puta je manji od vrhunca broja zaraženih počeetkom aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: