"Suprotstavljamo se pokušaju Rusije"

SAD su se danas pridružile Litvaniji, Letoniji i Estoniji, suprotstavljajući se svim ruskim pokušajima prekrajanja istorije nakon izjava Vladimira Putina.

Izvor: B92

Četvrtak, 23.07.2020.

18:24

Ilustracija: Getty images/ Maja Hitij

Predsednik Rusije rekao je da su baltičke države pristale da ih 1940. godine anektira Sovjetski Savez.

"Mi se čvrsto suprotstavljamo svakom pokušaju Rusije da prekraja istoriju kako bi opravdala okupaciju i aneksiju baltičkih država 1940. godine od strane Sovjetskog Saveza", napisao je državni sekretar SAD Majk Pompeo u zajedničkom saopštenju sa ministrima spoljnih poslova triju baltičkih zemalja, prenosi Rojters.

Zajedničkim saopštenjem obeležena je 80. godišnjica deklaracije iz 1940. godine tadašnjeg vršioca dužnosti državnog sekretara SAD Samnera Velesa, kojom je osuđeno sovjetsko zauzimanje tri zemlje.

Putin je prošlog meseca napisao da je uključivanje Litvanije, Letonije i Estonije u Sovjetski Savez „sprovedeno na sporazumnoj osnovi, uz saglasnost izabranih vlasti“.

"To je bilo u skladu s međunarodnim i državnim pravom toga vremena", dodao je ruski predsednik u članku za američki magazin "Nacionalni interes".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Podeli: