Hakeri napali kompanije koje prave vakcine protiv koronavirusa. Šta je ukradeno?

Američko Ministarstvo pravde podiglo optužnice protiv dvojice kineskih hakera koji su, kako tvrdi, napali kompanije koje razvijaju vakcinu protiv koronavirusa

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2020.

07:55

Hakeri napali kompanije koje prave vakcine protiv koronavirusa. Šta je ukradeno?
Sean Gallup/Getty images/Ilustracija

Oni se terete da su ukrali intelektualnu imovinu i poslovne tajne iz kompanija širom sveta, u vrednosti od više stotina miliona dolara.

Ministarstvo tvrdi i da su hakeri, koji su identifikovani kao Li Šaoju i Dong Ðadži, sarađivali sa kineskom vladom.

Prema navodima saveznih tužica, oni su informacije ukrali ne samo zbog lične koristi, već i zato što su znali da bi one bile interesantne i dragocene kineskoj vladi, prenosi AP.

U optužnici se kineski državljani ne optužuju da su zapravo uspeli da prikupe rezultate istraživanja o korona virusu, ali se ukazuje na količinu naučnih inovacija koje su bile meta stranih vlada i hakera koji pokušavaju da saznaju na čemu američke kompanije rade tokom pandemije.

Hakerski napadi počeli su pre više od deset godina, a mete su bile farmaceutske, solarne i kompanije koje proizvode medicinske aparate, kao i politicki disidenti, aktivisti i sveštenstvo u Americi, Kini i Hong Kongu, navele su američke federalne vlasti.

U optužnici, podignutoj u vreme kada američki zvanicnici sve više upozoravaju na napore stranih vlada da ukradu američke inovacije, navodi se da su hakeri proteklih meseci istraživali ranjivosti u kompjuterskim mrežama kompanija koje su javno poznate po svom radu na razvoju vakcine i leka za Kovid-19, prenosi Glas Amerike.

Kako navodi, reč je o najnovijoj agresivnoj meri Trampove administracije protiv Kine, koju američki lider optužuje za izbijanje pandemije.

Dvojica optuženika nisu u pritvoru, a federalni zvaničnici navode da verovatno nikada neće ni zakoračiti u američku sudnicu.

Međutim, optužnica ima važnu simboličnu vrednost za Ministartsvo pravde, koji smatra da je javno prozivanje korisnije od čekanja na malo verovatni scenario prema kojem bi optuženici putovalli u SAD i tako rizikovali da budu uhapšeni.

Veruje se da je reč o prvim optužbama protiv stranih hakera za pokušaj krađe naučnih otkrića povezanih sa korona virusom, mada američke i druge zapadne obaveštajne agencije mesecima upozoravaju na te napore.

Vlasti u SAD, Kanadi i Velikoj Britaniji prošle nedelje su optužile grupu hakera povezanu sa ruskim obaveštajnim službama za napade na organizacije i kompanije koje se bave istraživanjem koronvirusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: