"Ruski uticaj u Srbiji je veći problem od kineskog"

Direktorka CEAS-a Jelena Milić smatra da je od kineskog uticaja u Srbiji, kao i na Balkanu, veći problem uticaj Rusije.

Izvor: B92

Sreda, 22.07.2020.

17:24

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/bs

Ona je u tom smislu ukazala i na, kako tvrdi, ruski trag u organizovanim nasilnim protestima u Beogradu.

Milić je na 8. Beogradskoj NATO nedelji navela da je CEAS ukazao na oko 20 neupitnih dokaza o vrlo bliskoj umešanosti Rusije i različitih ruskih ili srpskih, ali proruskih struktura u organizaciji nasilnih protesta.

Ona je istakla da je CEAS i ranije ukazivao na ruski uticaj na Balkanu, a da to Moskva nikada nije demantovala.

“Dve velike i važne članice NATO, njihove ambasade u Srbiji, Norveška i SAD su primetile organizovane pokušaje navodno mirnih demonstranata da provociraju policiju, dok smo od evropskih zvaničnika samo slušali o stanju demokratije I prava na mirne proteste”, rekla je Milić.

Ona je podsetila da u Srbiji već dve godine traju mirni protesti dok, kako kaže, nisu “kamenjem krenuli na policiju”.

Kada je reč o pregovorima Beograda i Prištine, Milić kaže da i Kina i Rusija imaju svoj ulog u pregovorima, a to je rezolucija 1244 SB UN.

Ona kaže da će odnosi Srbije i Rusije kao i Kine moći da se racionalno procene tek posle rešenja pitanja KiM koje treba da bude kompromisno.

“Kina ne odmaže u demokratizaciji Srbije onako kako to čini Rusija na Zapadnom Balkanu”, primetila je Milić.

Milić je ocenila da trend poboljšanja odnosa Srbije i SAD treba videti kao novu “vin-vin” situaciju za ceo region, ali je napomenula da se to bolje razume u Srbiji, kao i u NATO-u, nego u samoj EU.

“Mi imamo vladu koja hoće kompromis i želi da jača saradnju sa SAD, želi da zadrži Srbiju na evropskom putu. Nije li to adekvatniji okvir za rešenje tih problema koje imamo i o kineskom uticaju, popravci stanja u pravosuđu I medijima nego da okrenemo leđa tim činjenicama I da pustimo da nas Rusija uguši”, upitala je Milić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: