Porodilja čija beba je umrla preminula

Porodilja koja je bila u teškom stanju na respiratoru i čija beba je umrla ubrzo nakon rođenja, preminula je jutros u niškoj biolnici, preneli su mediji.

Izvor: B92

Utorak, 21.07.2020.

11:30

Porodilja čija beba je umrla preminula
Ilustracija: Getty images/Sascha Schuermann

Vest je potvrđena Tanjugu u Kliničko- bolničkom centru Niš.

Reč je o 27-godišnjakinji u sedmom mesecu trudnoće iz okoline Niša, o kojoj su danima izveštavali mediji, budući da je bila u teškom stanju zbog koronavirusa i priključena na respirator.

Zbog njenog izuzetno lošeg stanja, lekari KBC Niš su juče izveli porođaj, a beba muškog pola koja je rođena uspela je da preživi oko sat i po.

Jutros je preminula i ona.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmilo Janković kazao je da da je uprkos velikim naporima lekara izgubljena bitka za život porodilje.

Podsetio je da je juče konzilijum Ginekološko akušerske klinike zbog trpljenja ploda koje je postajalo kritično, doneo odluku da se obavi porođaj carskim rezom.

"Dete je ubrzo doživelo srčani zastoj i preminulo. Stanje njegove majke je i pre porođaja bilo teško, gasna razmena je bila loša zbog čega je priključena na respirator. Nakon porođaja, stanje joj se pogoršalo, bolest je dobila sistemski karakter i ona je jutros u 8.45 sati preminula", naveo je Janković.

Dodao je da je pokrenuta standardna procedura za takve slučajeve i naveo da će biti urađen unutrašnji stručni nadzor od strane profesora niškog Medicinskog fakulteta različitih specijalnosti.

"Telo porodilje biće upućeno na Institut za sudsku medicinu radi obdukcije", kazao je.

Kako su u KC Niš naveli juče, ona je primljena kao suspektna na koronavirus jer je imala obostrano zapaljenje pluća, a testovi su pokazali da je negativna.

U niškom Kliničkom centru je i trudnica iz Vranja koja je na respiratoru i u veoma teškom stanju je, kod koje nije potvrđen virus korona, kao i trudnica iz Kuršumlije, koja je pozitivna na kovid 19 i stabilno je.

Za TV Prva dr Janković istakao je da za drugu trudnicu u teškom stanju trudnoća nije u najoptimističnijem terminu za prevremeni porođaj, dodavši da se nada da će zato da se u narednim nedeljama da se ovakvo stane održi.

Naveo je da je trenutno na lečenju veliki broj pacijenata.

"Veliki broj je maldih iz istočne Srbije i sa Kosova i Metohije, koji dolaze ovde a da nemamo saznanja o njihovom lečenju."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

16 h

Podeli: