Šojgu i Hasanov o sukobima Jermenije i Azerbejdžana

Ministri odbrane Rusije i Azerbejdžana Sergej Šojgu i Zakir Hasanov razgovarali su telefonom o situaciji u južnom Kavkazu.

Izvor: Tanjug

Subota, 18.07.2020.

17:48

Šojgu i Hasanov o sukobima Jermenije i Azerbejdžana

U tom delu su izbili sukobi između azerbejdžanskih i jermenskih snaga.

"Tokom razmene mišljenja, oni su razgovarali o stvarima u vezi sa opštom situacijom u južnom Kavkazu", navodi rusko Ministarstvo odbrane.

Šojgu i Hasanov su, takođe, razgovarali o bilateralnim pitanjima, prvenstveno o pripremama za VI Međunarodne vojne igre 2020, koje bi trebalo da počnu u avgustu ove godine.

"Pored toga, general vojske Sergej Šojgu informisao je svog kolegu o proveri borbene gotovosti, koja je pokrenuta prema naređenju glavnog komandata ruskih oružanih snaga", navodi se u saopštenju.

Telefonski poziv održan je na inicijativu Azerbejdžana, prenosi TAS S.

Sukob na osetljivoj jermensko-azerbejdžanskoj granici izbio je u nedelju.

U utorak su tokom sukoba korišćeni dronovi i teško artiljerijsko oružje, a sa obe strane je poginulo 16 osoba, uključujući azerbejdžanskog generala.

Sukob između Azerbejdžana i Jermenije je počeo u februaru 1988. godine, kada je autonomna oblast Nagorno-Karabah (NKAO), s većinskim jermenskim stanovništvom, objavila odluku o izlasku iz tadašnje Azerbejdžanske ŠR.

U septembru 1991. godine u centru ove oblasti, Stepankertu, objavljeno je formiranje Nagorno-Karabahske Republike (NKR).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: