"Dogovor saveznika ili sukob neprijatelja?"

“Vrtlog, a ne samit”, igrom reči , na italijanskom vortice i vertice, dnevni list “Il Manifesto” piše o sastanku šefova vlada 27 evropskih zemlja u Briselu.

Izvor: Tanjug
Podeli
Tanjug/John Thys, Pool Photo via AP
Tanjug/John Thys, Pool Photo via AP

Oni treba da donesu odluku o pomoći za oporavak država pogođenih pandemijom i ekonomskom krizom.

List piše da je sastanak u Briselu u duhu “svi protiv svih”.

Komentarišući holandsku poziciju čvrstog stava da ne treba davati bespovratnu pozajmicu vec povoljne kredite, list podseća na vreme kada je tadašnji italijanski premijer (2008 godine) Romanio Prodi rekao:”Ako izostane pomoć EU zemljama članicama, i ove propadnu, kome ce Holandija prodavati sve svoje tulipane?”

U izveštajima italijanskih medija o samitu dominiraju reči koje su vise primerene konfliktima, nego dogovoru prijatelja i kolega.

Agencija Ansa pise o “borbi”, a dnevni list ”Hafington Post” o “hladnom ratu” i o suprotnim stavovima italijanskog premijera Džuzepea Kontea i holandskog Marka Rutea.

Konte tvrdi da su “Ruteovi predlozi inkompatibilni sa dogovorima”, a Holanđanin “mrtav hladan” odgovara “da treba biti kreativan”.

List “Il Mesadzero” izveštava “o frontalnom napadu na Italiju” a “Koriere dela Sera” o samitu u Briselu pise kao o “igri odlučnih ne”.

Dnevni list “La Republika” izveštava o “usijanom sastanku “ i razočaranju premijera Kontea stavom nemačke kancelarke Angele Merkel koja je pristala na izmenu plana o oporavku, što Italiji, kao zemlji najteže pogođenom pandemijom i čija ekonomija trpi najveću štetu, nikako ne odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu