"Ako se Egipat umeša..."

U slučaju da oružane snage Egipta uđu u Libiju situacija na vojnom planu će se brzo promeniti, kaže je egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi, piše Sputnjik.

Izvor: Sputnjik

Četvrtak, 16.07.2020.

21:40

Getty images/ Stephanie Keith / Stringer

On je to rekao tokom susreta sa predstavnicima libijskih plemena.

"Ako se Egipat umeša u krizu u Libiji, on će brzo i dolučno promeniti situaciju na vojnom planu. Egipatska vojska jedna je od najjačih u regionu i Africi", rekao je Al-Sisi.

Egipatski predsednik je rekao da njegova zemlja neće sedeti skrštenih ruku i dozvoliti destabilizaciju u istočnom delu Libije.

"Ući ćemo u Libiju na vaš zahtev i otići odatle kad vi kažete", dodao je on.

Do susreta je došlo u okviru konferencije "Egipat i Libija: jedan narod i jedna sudbina".

Zamenik predsednika Vrhovnog saveta šeika i starešina libijskih plemena rekao je ranije da savet podržava poziv libijskog parlamenta da se oružane snage Egipta umešaju u libijsku krizu.

Parlament koji ima vlast na istoku Libije je pre dva dana dao dozvolu egipatskoj vojsci da se umeša u libijski sukob. U saopštenju se navodi da egipatska vojska ima pravo da se umeša da bi zaštitila bezbednost i Libije i Egipta ukoliko smatraju da postoji direktna pretnja.

Egipatski predsednik je krajem juna izjavio da je njegova zemlja spremna da pomogne libijskim plemenima u borbi protiv mešanja spolja i to tako što će ih obučavati i naoružavati.

"Crvena linija" je grad Sirt na 900 kilometara od granice sa Egiptom, rekao je tada Al-Sisi.

Prošle nedelje u pograničnoj oblasti sa Libijom održane su i velike vojne vežbe u kojoj su učestvovali svi rodovi egipatske vojske.
Sukob u Libiji

U Libiji traje sukob između Vlade nacionalnog sporazuma Fajeza Saradža, koja kontroliše Tripoli i teritorije na zapadu zemlje, i Libijske nacionalne armije (LNA) pod komandom Halife Haftara, koja sarađuje sa parlamentom koji zaseda na istoku zemlje. Vladu nacionalnog jedinstva podržava Turska, a LNA — Egipat.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: