Praznovanje Kurban-bajrama u Srbiji izmenjeno zbog epidemije

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji doneo je odluku da Kurban-bajram koji se praznuje od 30. jula do 3. avgusta zbog epidemioloških porblema obeleži drugačije.

Izvor: B92
Podeli
Depositphotos/EnginKorkmaz
Depositphotos/EnginKorkmaz

U saopštenju Mešihata navodi se da zbog širenja koronavirusa i u cilju zaštite korisnika kurbanskog mesa "ove godine neće vršiti prijem živih kurbana, niti zaklanih u režiji pojedinaca ili privatnih improvizovanih klanica".

"U danima Bajrama neće vršiti organizirana podela kurbanskog mesa ispred Mešihata, što je bila praksa ranijih godina", navodi se.

"Za potrebe ishrane učenika Medrese i polaznika mekteba Reuda i Vildan, kao i za potrebe vakufskih kuhinja koje deluju u sklopu Centra za humanitarni rad Hajrat, biće korišteno isključivo meso životinja koje će biti zaklane u organizaciji Mešihata, a čin klanja izvršen pod nadzorom predstavnika Mešihata, uz poštovanje svih verskih i sanitarnih mjera, nakon čega će biti obavljene potrebne analize mesa u cilju utvrđivanja nepostojanja zaraznih bolesti", navode iz Mešihata.

S obzirom na aktuelnu situaciju i nepostojanje zainteresiranih otkupljivača, Mešihat Islamske zajednice ni ove godine neće vršiti prijem ovčijih kurbanskih koža.

"Očekujući razumevanje vernika za pomenute odluke, molimo Uzvišenog Allaha dž.š. da nam olakša teško stanje kroz koje prolazimo, zaštiti nas od bolesti, podari lek bolesnima, a umrlima najlepše mesto u Džennetu" - navodi se u saopštenju Mešihata.

Kurban-bajram je jedan od dva najveća muslimanska praznika i obeležava se četiri dana.

Praznik se zove Kurban-bajram jer se tada prinosi žrtva – kurban, što znači približavanje Bogu.

Taj obred vrše svi oni koji za to imaju mogućnosti. Običaj je da se meso (od kurbana) deli sirotinji, susedima i rodbini.

Islamski vernici i vernice jedni drugima ovaj praznik čestitaju rečima "Bajram šerif mubarek olsun", što znači neka bude čestit i blagoslovljen Bajram.

strana 1 od 249 idi na stranu