Najgori brojevi od početka epidemije u Kraljevu: Najviše zaraženih do sada

Od testiranih 118 uzoraka na teritoriji grada Kraljeva registrovano je novih 77 slučajeva zaraženih koronavirusom.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 16.07.2020.

10:24

Najgori brojevi od početka epidemije u Kraljevu: Najviše zaraženih do sada
kornienkoalex/depositphotos

To je ubedljivo najveći broj novoobolelih od početka epidemije. Čeka se još šest rezultata iz labaratorije Kliničkog centra Srbije, prenosi Rina.

U Opštoj bolnici Studenica u tom gradu preminula je jedna osoba, izjavio je direktor Zavoda za javno zdravlje Aleksandar Macan.

Kako je kazao za Tanjug, u gradu na Ibru od početka epidemije ukupno je registrovanih 547 slučajeva, od čega samo od 17. juna 496.

Preminulih u Kraljevu od početka epidemije ima ukupno 16, od čega je, kako je naveo Macan, bitku sa virusom korona izgubilo 13 osoba za poslednjih mesec dana.

Kada su u pitanju druge opštine Raškog okruga koje gravitiraju Z ZJZ Kraljevo, u Raškoj je od početka epidemije zabeleženo ukupno 184 slučajeva kovid 19.

Macan kaže da je u toj opštini situacija od marta ista, odnosno da su konstantno rasli i nemaju razliku u odnosu na drugi pik.

U Vrnjačkoj Banji ukupno je zaraženo 55 osoba od početka epidemije, ali juče je zabeležen veliki skok odnosno 15 novozaraženih i to od testiranih 17.

U Vrnjačkoj Banji je od 17. juna zabeleženo novih 47 slučajeva, a juče je nažalost jedna osoba iz te opštine preminula u bolnici u Kraljevu.

"Situacija je zabrinjavajuća, broj zaraženih konstantno raste, broj pregleda u kovid ambulanti i u Raškoj, Vrnjačkoj Banji, a naročito u Kraljevu je izuzetno veliki", naglašava dr Macan.

U Opštoj bolnici Studenica u Kraljevu za sada ima kapaciteta, a juče su prošireni za još jedno odeljenje.

Kako je naveo Macan, od oko 135 kreveta, juče je bilo popunjeno 70.

U drugom piku više je obolelih mlađe starosne grupe, oko 45, 50 godina, retko su oboleli stariji, koji su, kako upozorava Macan, najviše i ugroženi.

"Među preminulima su, nažalost starije osobe. Njih je malo, ali i ono malo što se zarazi je jako ugroženo", kaže direktor kraljevačkog Zavoda.

Za veliki broj zaraženih u Kraljevu tokom drugog pika, Macan kaže da se velikim delom prelilo iz Novog Pazara.

"U trenutku kada je u Novom Pazaru proglašena vanredna situacija, mlađi svet koji je bio asimptomatski zaražen, bez ikakvih simptoma, potražio je noćni provod u Kraljevu. Kada smo u Kraljevu uveli vanrednu situaciju, već je bilo kasno, plašim se da će se tako desiti i sa Vrnjačkom Banjom", kaže Macan.

Pojašnjava da je na teritoriji Raške i Kraljeva proglašena vanredna situacija i da se sprovode epidemiološke mere, ali da to još uvek, bez obzira na preporuke Zavoda, učinjeno i u Vrnjačkoj Banji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: