Četiri godine od pokušaja puča: Noć zbog koje Erdogan i dalje ne spava

Na današnji dan pre četiri godine u Turskoj je izvršen pokušaj državnog udara, za koji je zvanična Ankara optužila organizaciju FETO sveštenika Avdulaha Gulena.

Izvor: Tanjug

Sreda, 15.07.2020.

13:27

Četiri godine od pokušaja puča: Noć zbog koje Erdogan i dalje ne spava
. EPA-EFE/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE /

Gulen je u egzilu u SAD, a predsednik Redžep Tajip Erdogan je tim povodom izjavio da bi teroristi tada u potpunosti srušili vlast da su bili dovoljno jaki za to.

“Da su bili dovoljno jaki, budite sigurni da ne bi oklevali da ubiju predsednika, premijera i sve izabrane zvaničnike ove zemlje“, kazao je Erdogan na skupu u parlamentu povodom četvrte godišnjice neuspelog pokušaja puča, odnosno povodom Dana demokratije i nacionalnog jedinstva, javlja agencija Anadolija.

Predsednik Skupštine Turske Mustafa Sentop izjavio je da je spomenik tada poginulim borcima podignut ispred turskog parlamenta u znak sećanja na hrabre heroje koji su se suprotstavili pučistima.

Anadolija podseća da je pokušaj državnog udara kojeg su, navodi se, teroristi FETO-a izveli u Turskoj, osujećen i sprečen nakon što je narod Turske na poziv predsednika Erdogana hrabro izašao na ulice i trgove i branio demokratiju i domovinu od pučista.

FETO i njegovi članovi, navodi se, infiltrirani u vojsku, policiju i druge institucije su tokom krvavog pokušaja vojnog udara koji je počeo 15. jula 2016. godine pokazali svoje pravo terorističko lice i namere, kao I da su ubili najmanje 251 osobu.

Kako navodi Anadolija teroristi FETO-a su pokušaj vojnog udara vodili iz vazdušne baze Akinci kod Ankare, a pučisti su, dodaje se, tokom pokušaja državnog udara koristili tenkove, oklopna vozila i oružje turske vojske.

"Teroristi FETO-a infiltrirani u vazdušne snage turske vojske te noći su, između ostalih lokacija, bombardovali i zgradu Velike narodne skupštine Turske, Predsedničku palatu, sedište policije i Turksata", podseća agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: