SAD i EU se slažu da Srbija treba da prizna Kosovo, ali se ne slažu kako

Priznavanje nezavisnosti Kosova od strane Srbije je glavni geostrateški cilj na Balkanu, kako za Vladu SAD, tako i za EU, piše Forin polisi.

Izvor: Kosovo online

Sreda, 15.07.2020.

10:28

SAD i EU se slažu da Srbija treba da prizna Kosovo, ali se ne slažu kako
lajo_2/depositphotos

Međutim, zapadne sile duboko su podeljene oko toga kako to postići, piše u svojoj analizi "Forin polisi", koju prenosi portal Kosovo online.

Prestižni američki časopis dao je komentar razvoja događaja vezanih za objavljivanje optužnice za ratne zločine protiv predsednika Kosova Hašima Tačija, dok je bio na putu za Vašington, prenosi Koha.

"Preovlađujući stav u Briselu je da to treba učiniti podsticanjem Srbije da prihvati status kvo i dobrovoljno se odrekne svojih zahteva po pitanju Kosova - pristupa koji je vlada u Beogradu uporno odbijala", navodi se u tekstu.

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa, s druge strane, dodaje se, mnogo je fleksibilnija, jer je u prošlosti govorila da će prihvatiti "svako uzajamno prihvatljivo rešenje", za koje se smatrala i korekcija granica.

U analizi američkiog časopisa navodi se da bi takav sporazum bio u suprotnosti sa interesima Brisela, pa tajming kada je objavljena optužnica protiv Tačija, za neke i nije slučajan.

EU je više puta odbijala razmenu teritorija, sam specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak je naglasio da razmena teritorija "nije na dnevnom redu i ne bi trebalo da bude na dnevnom redu".

S druge strane, Trampova administracija, čini se, spremna je da podstakne svako rešenje koje bi mogla proglasiti spoljnopolitičkom pobedom, uoči predsedničkih izbora u novembru.

Sastanak specijalnog izaslanika predsednika SAD za dijalog Ričarda Grenela sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem je možda za sada otkazan, ali činjenica da je takav sastanak bio zakazan trebalo bi da poslužiti za buđenje Brisela, navodi se u tekstu.

U protekloj deceniji, dodaje se, EU je bila toliko zaokupljena svojim brojnim krizama da nije bilo puno prostora da se pozabavi Balkanom.

To povlačenje oslabio je uticaj Evrope u regionu, piše "Forin polisi".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: