Vulin: 72. brigada ima najmoderniju opremu, ne zaostaju za kolegama u svetu VIDEO

Ministar odbrane izjavio je da su pripadnici 72. brigade za specijalne operacije Vojske Srbije opremljeni najmodernijom opremom.

Izvor: Tanjug
Podeli
Screenshot/TV B92
Screenshot/TV B92

On je dodao da ne zaostaju ni malo za svojim kolegama u svetu,

Vulin je ocenio da je Vojska Srbije u imala najbolje ljude koji se neprekidno obučavaju i da je red je da imaju najbolju opremu, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

"Zahvaljujući velikim ulaganjima u našu vojsku, zahvaljujući velikim ulaganjima u 72. brigadu za specijalne operacije, mogli smo danas da izvedemo ovu vežbu", rekao je on.

Dodao je da za ovakvu vežbu mora da se imaju helikopter, nove konopci, odgovarajuća oprema, kao i ronilačka opremu za ronioce koji su iskakali iz helikoptera.

Vojni specijalci danas su obuku izveli u rejonu prevodnice Kajtasovo, gde su ronioci iz helikoptera izvršili desant na vodenu površinu, a uvežbavani su i desant iz čamaca pri punoj brzini kao i vertikalni manevar primenom tehnike brzog spuštanja.

Komandant Bataljona za specijalne operacije "Grifoni“ potpukovnik Dragan Kužet danas je prikazana obuka "izvođenje diverzije“ zasnovana na faktorima iznenađenja i tajnosti.

"Sve akcije specijalnih jedinica zasnivaju se na dva posebna efekta koja želimo da postignemo - iznenađenje i tajnost. Uz to postižemo još jedan efekat - pripadnike timova ubacujemo na najbrži i najefektniji mogući način i tako sprečavamo izloženost pripadnika, povećavamo tajnost, a time i iznenađenje. Sve to radimo do automatizma pod parolom 'što više znoja u miru, manje krvi u ratu' “, rekao je on.

Dodao je da građani Srbije mogu da budu bezbedni, jer je vojska a posebno pripadnici 72. brigade i bataljona Grifoni dobro obučena.

Vojni specijalci su obuku, kojoj je prisustvovao i komandant 72. brigade general Miroslav Talijan, izveli su u sadejstvu sa pripadnicima RV i PVO.

Nakon prikaza obuke, ministar Vulin je prisustvovao i prezentaciji veračke i ronilačke opreme kojom su opremljeni pripadnici Bataljona za specijalne operacije "Grifoni“.

strana 1 od 79 idi na stranu