Protesti u Belorusiji nakon odluke izborne komisije o Lukašenkovim protivnicima

Hiljade građana izašle su na ulice prestonice Minska da protestvuju.

Izvor: Tanjug

Utorak, 14.07.2020.

23:30

Protesti u Belorusiji nakon odluke izborne komisije o Lukašenkovim protivnicima
Getty Images/Lintao Zhang / Staff

Razlog je odluka Centralne izborne komisije (CIK) Belorusije da ne prihvati kandidaturu dvojice glavnih Lukašenkovih oponenata na predstojećim predsedničkim izborima 9. avgusta

Izborna komisija Belorusije odbila je da prihvati kandidaturu opozicionog kandidata, bankara Viktora Babarika na predsedničkim izborima uz obrazloženje da je u pritvoru i da se protiv njega vodi krivični postupak pod optužbom za iznošenje 430 miliona dolara iz zemlje primenom nedozvoljenih šema za pranje novca, prenela je agencija Rojters.

CIK je odbacio i kandidaturu Valerija Cepkala, bivšeg ambasadora koji danas upravlja tehnološkim parkom za hi-tek kompanije, osporivši validnost potpisa njegovih pristalica.

Oba Lukašenkova protivnika smatraju se poslednjim kandidatima koji su u stanju da ugroze njegovu 26-godišnju vladavinu jer su gotovo svi politički rivali beloruskog predsednika u pritvoru ili pod istragom.

Tokom proteklih nekoliko nedelja beloruska policija je uhapsila stotine ljudi s ciljem da osujeti antivladine proteste.

Delegacije EU u Belorusiji ocenila je da odluka CIK "podriva integritet i demokratsku prirodu izbornog procesa".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: