"Zajedno protiv agresije Turske"

Atina -- Ponašanje Turske po pitanju Aja Sofije usmereno je protiv Evrope, izjavio je grčki premijer Kirijakos Micotakis, prenose grčki mediji.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos/bbsferrari
Foto: Depositphotos/bbsferrari

On je dodao da je ponašanje Turske "izvan okvira i međunarodnog prava.

Tokom zajedničkih izjava sa kiparskim predsednikom Nikosom Anastasijadesom u Atini, Micotakis je rekao da "provokacije Turske, kojih je mnogo, nisu usmerene samo na naše dve zemlje, Grčku i Kipar, već i na Evropu".

Takvo ponašanje dolazi iz zemlje koja je formalno bila kandidat za članstvo u EU, rekao je dodavši da je "na to pitanje potreban evropski odgovor".

Naglašavajući da "spomenici nisu poniženi, ali ponižavaju one koji ih ne poštuju", Micotakis je izneo svoju odlučnost da "propitivanje naših suverenih prava znači da smo spremni za dinamičnije reakcije".

"Turska je potvrdila ulogu lokalnog izazivača problema i preti stabilnosti u celom regionu", rekao je, dodavši da "Grčka i Kipar nikada nisu odbacili dijalog u dobroj veri koji se zasniva na principima međunarodnog prava, poštovanju ljudskih prava i dobrosusedskim odnosima."

Predsednik Kipra Nikos Anastasijadis takođe je govorio o kršenju međunarodnog prava od strane Turske po pitanju Aja Sofije i napomenuo: "Tražimo dijalog za mir i stabilnost u regionu. Mi ne provociramo, ali smo provocirani. Ne Grčka i Kipar, već Evropa".

Čelnici Grčke i Kipra potvrdili su odličnu koordinaciju dveju vlada i govorili o "zajedničkoj odlučnosti da se suoče sa agresijom Turaka, ne odgovarajućim izazovom, već dijalogom, evropskom intervencijom sa supstancom, koja će dovesti do mira i poštovanje međunarodnog prava".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu