Poljske vlasti spremaju se u pohod na nezavisne medije

Lider vladajuće stranke u Poljskoj najavio je da će nastojati da mediji u stranom vlasništvu pređu u poljske ruke i manju kritiku jednopartijske vlade.

Izvor: B92

Utorak, 14.07.2020.

19:24

Poljske vlasti spremaju se u pohod na nezavisne medije
Ilustracija: Deposit photos/macor

Lider vladajućih poljskih konzervativaca iz stranke Pravo i Pravda Jaroslav Kačinjski najavio je danas da će nakon reizbora dosadašnjeg predsednika Andžeja Dude poljske vlasti nastojati da mediji koji su u stranom vlasništvu, pređu u poljske ruke i da privatni mediji do sada kritični prema jednopartijskoj vladi ubuduće realnije sagledaju stvarnost i tako i izveštavaju.

Iako je posmatračka misija OEBS-a, nakon predsedničkih izbora 28. juna i 12. jula, zamerila ne privatnim medijima već poljskoj državnoj televiziji TVP brutalnu, pristrasnu kampanju i da je postala propagandno oruđe predsednika Dude, Kačinjski je danas u intervjuu državnoj novinskoj agenciji PAP za isto optužio nezavisne medije i u rukama stranih vlasnika, na prvom mestu privatnu televiziju TVN i njen informativni kanal TVN24 u vlasništvu američkog kapitala.

"Pobedili smo uprkos neuobičajeno oštroj kampanji koja je često kršila sve principe. Delovao je snažan medijski front, čini mi se inspirisan iz inostranstva. U Poljskoj su grupe ljudi koje veruju da neko u Poljskoj napada demokratiju ili građanske slobode zato što im tako sugeriše veliki deo medija", kazao je Kačinjski.

Lider poljskih vladajućih konzervativaca naglasio je da mediji u Poljskoj moraju da budu poljski i kao primer naveo susednu Češku u kojoj, međutim, nijedna vlada nije terala ni na rečima strani kapital iz medija, a postepeno je na češkoj medijskoj sceni došlo do druge rizične pojave da su medije od stranih vlasnika pokupovali glavni češki tajkuni, među njima, kada je odlučio da uđe u politiku, i sadašnji češki premijer Andrej Babiš.

"Mediji u Poljskoj moraju da budu poljski, to kao prvo. Ne možemo da zabranimo da učestvuju u kampanjama koje su, čini mi se, inspirisane spolja, da jedne uništavaju, druge ne primećuju i da daju potpuno lažnu sliku Poljske i sveta. Možemo da dovedemo do toga da bude više nego do sada medija koja gledaju na stvarnost realnije", kazao je Kačinjski.

Nacrti dva zakona o tzv. repolonizaciji medija u stranom vlaništvu i dekoncentraciji na medijskoj sceni su već duže vreme spremni, o tome Kačinjski govori još od 2016. godine.

Međutim, zbog oštrog spora sa EU ali i dobrim delom građana oko reforme pravosuđa i prve medijske reforme kada je jednopartijska vlada preuzela kontrolu nad do tada javnim TV i radio servisom i nacionalnom novinskom agencijom PAP, pohod na privatne medije koji kritikuju vladu Prava i Pravde je stalno odlagan.

Pred drugi krug predsedničkih izbora, Kačinjski je katoličkoj televiziji TV Trvam rekao da situacija u medijima mora da se promeni, a analitičari sada procenjuju da je preuzimanju pod kontrolu i dela privatnih medija otvorila vrata pobeda Andžeje Dude na izborima, jer ne preti opasnost da bi na te zakone, kako god da budu kritikovani od opozicije i iz EU i sveta, Duda stavio veto.

"Ne želimo da negde van granica Poljske pada odluka podržavamo ovog kandidata za predsednika, a onog koji je gori ili jednostavno loš, njega uništavamo čak uz pomoć najsramnijih metoda. Vlasti u Poljskoj ne mogu da pristanu na to da deo nacionalnog nervnog sistema bude u stranim rukama", kazao je Kačinjski katoličkoj TV Trvam.

Glavni trn u oku poljskim vlastima su nezavisna liberalna Gazeta viborča, koja nije, međutim, u vlasništvu stranog kapitala, privatna televizija TVN i njen informativni kanal TVN24 u čiju zaštitu od vlasti je već nekoliko puta ustajala američka ambasadorka u Varšavi Džordžet Mosbaher, a koje bi trebalo da sputa budući zakon o dekoncentraciji.

Po tom zakonu, jedan značajan vlasnik neće moći da ima udeo u više različitih medija - televiziji, novinama, radiju, internet portalima.

Od ove kampanje na meti je i tabloid Fakt zato što je podrobno pisao o aferi kada je predsednik Duda, po svojim rečima stražar porodičnih, tradicionalnih i katoličkih vrednosti, pomilovao pedofila koji je seksualno zlostavljao i silovao svoju ćerku od njene sedme do 11. godine, i na zahtev pedofila i same žrtve ukinuo sudsku zabranu približavanja žrtvi, braneći da tu navodno silovanja nije bilo a da je to stvar unutar porodice, što je Fakt detaljima iz sudskog spisa demantovao.

Kost u grlu Prava i Pravde je i uticajni informativni portal Onet.pl, kao i Fakt u vlasništvu švajcarsko-nemačko-američkog kapitala, koji, međutim, radikalni deo poljske opozicije optužuje da nastoji da simetrično izveštava o opoziciji i vladi.

"Neka niko ne misli da mi računamo na to da će u nekom trenutku TVN da postane provladina televizija i da će prestati da postoji. Ne. Znamo da će ona biti prema nama kritična, ali možda ćemo uspeti da sredimo da u tome ima neku meru", kazao je danas u intervjuu državnoj novinskoj agenciji PAP Jaroslav Kačinjski.

Do sada su poljske vlasti, nakon što su pretvorile još po dolasku na vlast u jesen 2015. godine TVP, Poljski radio i PAP u narodne medije koji imaju misiju da šire istinu o Poljskoj, kod kuće i u svetu, "nepodobne" medije nastojale da guše pre svega preko reklama od državnih preduzeća, koje su se čak uz porast reklamnih prihoda od 1.000 odsto počele da prelivaju u marginalne provladine desničarske novine, a državna TVP dobila je kompenzaciju od nekoliko stotina hiljada evra za to što Poljaci izbegavaju da joj plaćaju pretplatu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: