Francuska uvodi obavezno nošenje maski

Francuska će uvesti obavezno nošenje maski na svim zatvorenim javnim mestima kako bi zaustavila epidemiju koronavirusa, izjavio je predsednik Emanuel Makron.

Izvor: Beta/AFP

Utorak, 14.07.2020.

15:20

Francuska uvodi obavezno nošenje maski
Ilustracija: Getty images/ Dan Kitwood

"Želim da bude obavezno nošenje maski na svim zatvorenim javnim mestima", rekao je u televizijskom intervjuu Makron i pomenuo 1. avgust kao datum za uvodjenje ove mere.

Makron je kazao da postoje "znaci" novog talasa u Francuskoj gde je više od 30.000 ljudi do sada umrlo od koronavirusa, dok zdravstvene vlasti upozoravaju na smanjenje predostrožnosti prilikom nošenja maski.

Kad je reč o maskama, "nosimo ih u prevozu, to dobro funkcioniše, ali je pomalo neuredjeno na zatvorenim javnim mestima... što znači da treba te stvari organizovati", objasnio je Makron.

"Moramo da sprečimo i da se pripremimo za novi talas epidemije", upozorio je Makron u televizijskom intervjuu povodom francuskog državnog praznika Dana pada Bastilje.

"Bićemo spremni. Imamo zalihe koje su obezbedjene, imamo organizaciju na terenu što bi nam omogućilo da se suočimo sa porastom, ako ga bude", rekao je francuski predsednik.

Upitan da li će Francuska dobiti eventualnu vakcinu kao prioritetna zemlja ako je otkrije francuska farmaceutska grupa Sanofi, Makron je pružio uveravanja da će Francuska biti medju prvima, ali je odbio da zahteva apsolutni prioritet, ocenjujući "apsurdnim" eventualni "zdravstveni nacionalizam".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: