"Trampov efekat"

Posebni izvestilac UN za slobodu izražavanja Dejvid Kej optužio je danas Belu kuću za "snažan napad" na medije.

Izvor: B92

Utorak, 14.07.2020.

06:10

EPA-EFE Shawn Thew

On je upozorio na negativan "Trumpov efekt" na globalnu slobodu medija.

Na svojoj poslednjoj zvaničnoj konferenciji za novinare pre isteka šestogodišnjeg mandata krajem meseca, Kej je izrazio nadu da će "napadi" na novinare u SAD prestati kada američki predsednik Donald Tramp više ne bude na toj funkciji, preneo je Rojters.

"Ove je četiri godine jasno obeležio način na koji ovaj predsednik govori o medijima, način na koji ocrnjuje medije i slobodu izražavanja", rekao je Kej novinarima u Ženevi.

Prema njegovim rečima, Trampovi napadi na medije ogledaju se u kritikovanju novinara i širenju "dezinformacija", kao i u partnerstvu sa konzervativnim medijskim organizacijama.

Upitan za uticaj te situacije na slobodu medija u svetu, Kej je rekao da "očigledno postoji Trampov efekt, i to vrlo negativan" i dodao da je Trampova administracija "stvorila globalnu kulturu u kojoj je takav odnos dopušten", preneo je Rojters.

Portparol Bele kuće Džad Dir je na zahtev Rojtersa da prokomentariše Kejove optužbe rekao da nijedna druga administracija nije bila toliko transparentna kao administracija Donalda Trampa.

''Očekujemo od svih medija da budu fer i tačni'', rekao je Dir i dodao da predsednik Tramp neće odustati od borbe protiv onih koji iznose laži.

Dejvid Kej je kritikovao i Kinu zbog, kako je rekao, "izrazito represivnog pristupa slobodi informisanja" i pozvao na otpor takvom pristupu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: