"Uklonili smo Srbiju odavde i proglasili nezavisnost"

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj reagovao je na optužnicu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija.

Izvor: Kosovo online

Utorak, 14.07.2020.

22:09

Foto: Deposit/Yarr65

Haradinaj je ocenio da je optužnica protiv Taija i i predsednika DPK Kadrija Veseljija direktan napad na slobodu Kosova, prenosi Kosovo Onlajn.

Prema njegovim rečima, Tači i Veselji bili su zaduženi za Oslobodilačku vojsku Kosova i borbu za slobodu.

U emisiji "Rubikon” na TV Klan Kosova, Haradinaj je naglasio da je ova optužnica najveći međunarodni udar na Kosovo i da nije samo udar na pojedinca.

"Pozvan je kao ratni vođa, pozvani su ljudi generalštaba, nisu intervjuisani radi aktivnog fizičkog učešća, već zbog odgovornosti, u ovom slučaju mislim da je to direktan udarac slobodi Kosova, ne samo pojedincima”, rekao je Haradinaj.

Učešće Tačija i Veseljija, ali i onih čija imena nisu objavljena u ratu na Kosovu, nije bilo ništa drugo nego pokušaj oslobođenja a ostvarivanje slobode Kosova direktno je povezano sa ratnim vođama, rekao je Haradinaj.

"Tači i Veselji su u to vreme imali odgovornosti i kao rezultat toga stekli smo slobodu, uklonili smo Srbiju odavde i proglasili nezavisnost Kosova”, rekao je Haradinaj.

Naglasio je da ni OVK, ni Hašim Tači nisu počinili zločine.

"Prema tome, mislim da to nije udarac pojedincu i ne verujem da je Tači deo onih zločina koje navodi Specijalno tužilaštvo. Svako ko dobro poznaje Kosovo, rat na Kosovu, zna da je apsurd kleveta da su Tači i drugi odgovorni za 100 ubistava”, kazao je Haradinaj.

Zbog toga, naveo je on, Albanci moraju biti jedinstveni, jer trajna opasnost preti Kosovu, ovde ruski uticaj i srpski uticaj mogu se videti i u izveštaju Dika Martija i u drugim postupcima.

Rekao je da će, iako mu je Tači politički protivnik, braniti ga u ovom slučaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: