"Brine nas što je više od 20 odsto pozitivno"

Podgorica -- Direktor crnogorskog Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša izjavio da zabrinjava što je više od 20 odsto od 2.000 uzoraka pozitivno.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Oliver Hoslet, Ilustracija
EPA-EFE Oliver Hoslet, Ilustracija

To znači, naveo je Mugoša, da će doći do daljeg porasta.

Mugoša je sinoć na konferenciji za medije Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti rekao da će to uticati na dalji odnos prema epidemiji.

On je rekao da je ukupno testirano 24.972 ljudi, ili 396,4 na 100.000 stanovnika.

"Ovako veliki broj testiranja je zahtevao da laboratorije IJZ uvećaju svoje kapacitete za 10 puta, i zato smo uspostavili saradnju sa jednom od najvećih labaratorija u EU, u Nemačkoj", rekao je Mugoša.

On je dodao da je tamo poslato 2.000 uzoraka.

"Stigli su rezultati, oni se unose u bazu, i u naredna dva dana moći ćemo da damo tačan rezultat", naveo je Mugoša.

On je zamolio građane da prihvate promenu ponašanja.

"Ovaj virus je u celom svijetu napravio silne probleme, doveo mnoge ekonomije do kolapsa, doveo do velikog broja smrtnih slučajeva. Imajući to u vidu, mi smo bili jako uspešni u prvom talasu, možda jedna od najuspešnijih zemalja", ocenio je Mugoša.

On je kazao da su se promenili uslovi i da su se granice morale da se otvore zbog ekonomije, prenose podgoričke Vijesti.

Mugoša tvrdi i da situacija u okruženju nije bila dobra kao u Crnoj Gori.

"Bila je mnogo gora i to je uslovilo importaciju slučajeva u trenucima kada smo se otvorili", kazao je Mugoša, dodaje RTCG.

Mugoša je dodao da će parlamentarni izbori biti organizovani tako da ne ugroze nikoga.

Institut za javno zdravlje saopštio je da je u Crnoj Gori u poslednja 24 sata registrovano novih 66 slučajeva korona virusa i jedan smrtni slučaj.

"Ukupan broj potvrđenih smrtnih slučajeva je 15. Od početka juna broj potvrđenih slučajeva je 963, broj aktivinih slučajeva je 933, 15 osoba se izlečilo", rekao je Mugoša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 184 idi na stranu