U rasturanju protestnog kampa u Darfuru jedna osoba umrla

Sudanske bezbednosne snage nasilno su rasturile protestni kamp u oblasti Darfur zahvaćenoj ratom.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.07.2020.

21:55

U rasturanju protestnog kampa u Darfuru jedna osoba umrla

Tom prilikom najmanje jedna osoba je izgubila život, dok je oko desetak ljudi povređeno, uključujući i četvoro dece, saopštili su aktivisti.

Vlasti su saopštile da je nasilje u gradu Kutum u državi Severni Darfur izbilo kasno sinoć kada je vladin konvoj napadnut nakon sastanka koji je održan između predstavnika bezbednosnih snaga i demonstranata radi pregovora oko njihovih zahteva, prenosi AP.

Koordinator kampa za interno raseljena lica i izbeglice u Darfuru saopštio je da je policija napala demonstrante nakon što su skandirali protiv vojnih i policijskih zvaničnika koji su posetili ovo područje kako bi razgovali sa njima.

Policija je upotrebila suzavac i oružje kako bi rasturila demonstante, dok snimci koji su objavljeni na internetu prikazuju ljude kako odnose ranjene, dok gust dim izlazi iz zapaljenih zgrada.

Mohamed Ibrahim Abdel-Karim, vršilac dužnosti guvernera Severnog Darfura saopštio je da su zvaničnici bezbednosnih snaga, koji su se sastali juče sa demonstrantima, odmah ispunili tri njihova zahteva, kao i da su se obavezali da će raditi na tome da ispune i ostale. On je rekao da su zvaničnici napustili područje avionom, ali da su demonstranti bacali kamenje i noževe na vladina vozila u kojima su prevoženi reporteri, obezbeđenje i drugi zvaničnici, zbog čega su oni morali da potraže sklonište u policijskoj stanici u Kutumu.

Abdel-Karim je rekao da je jedan čovek napao policijsku stanicu, spalivši je do temelja, kao i oko desetak vozila, uključujući i vladine. On je napad ocenio kao nepravedan i rekao da nadležni organi tragaju za počionicima napada, ali nije otkrio više detalja.

Demonstranti u Kutumu, među kojima ima najviše interno raseljenih lica i izbeglica, otpočeli su proteste pre oko nedelju dana isped zgrada vladinih institucija, tražeći veću bezbednost i prekid napada oružanih grupa podržavanih od strane vlade.

Sudanska privremena vlada se bori da okonča višedecenijske pobune u različitim delovima zemlje, uključujući i Darfur.

ugogodišnji lider Omar el Bašir, koji je vojnim pučem svrgnut sa vlasti aprila 2019. godine, suočava se s međunarodnim optužbama za genocid i zločine protiv čovečnosti počinjene nad pobunjenicima u Darfuru tokom dvehiljaditih.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: