SAD planiraju da se suprotstave pomorskim zahtevima Pekinga

Američki zvaničnici tvrde da će se Trampova administracija suprotstaviti gotovo svim pomorskim zahtevima Pekinga na Južnom kineskom moru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.07.2020.

21:31

SAD planiraju da se suprotstave pomorskim zahtevima Pekinga
Getty Images/ Maja Hitij

Anonimni izvori očekuju da će odluka biti predstavljena kasnije danas, kao pokušaj suzbijanja sve većih pretenzija Kine u regionu i u cilju poštovanja međunarodnog prava.

Međutim, ova odluka će gotovo sigurno dodatno razljutiti Peking, koji se Sjedinjenim Državama već sveti za sankcije i druge kaznene mere, navodi AP.

SAD su ranije insistirale da se pomorski sporovi između Kine i njenih manjih suseda razreše mirnim putem uz posredovanje Ujedinjenih nacija.

Međutim, u saopštenju koje je pripremljeno za objavu u ponedeljak, Trampova administracija planira da gotovo sve zahteve Kine na Južnom kineskom moru odbaci kao nezakonite. Ova promena se ne odnosi na rasprave oko kopnenih površina u moru.

Iako će SAD ostati neutralne po pitanju teritorijalnih rasprava, ovakav potez znači da će Trampova administracija sada stati na stranu Bruneja, Indonezije, Malezije, Filipina i Vijetnama, koje se sve protive kineskim pretenzijama na delove mora koje okružuje sporno kopno.

Najava o suprotstavljanju pomorskim zahtevima Pekinga dešava se u trenutku pooštravanja tenzija između SAD i Kine u pogledu brojnih pitanja, poput pandemije korona virusa, ljudskih prava, kineske politike u Hongkongu i na Tibetu i trgovinskih odnosa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: