Ruski novinar optužen za veleizdaju

Protiv savetnika direktora "Roskosmosa" Ivana Safronova podignuta je optužnica za veleizdaju, saopštio je njegov advokat Ivan Pavlov.

Izvor: Sputnjik

Ponedeljak, 13.07.2020.

17:21

Ruski novinar optužen za veleizdaju
Fptp: Tanjug/Sofia Sandurskaya, Moscow News Agency photo via AP, File

"Optužnica je nejasna. Nije jasno ko ga je, prema verziji istrage, vrbovao, kakve podatke, kome i kako je predavao i u koje vreme", naveo je advokat.

Safronovu je sud prošle nedelje odredio pritvor od dva meseca.

Safronov se prethodno izjasnio da nije kriv. Ukoliko optužbe protiv njega budu dokazane preti mu zatvorska kazna u trajanju od 20 godina.

Njegov advokat kaže da istraga smatra da su SAD te do kojih su poverljive informacije trebalo da stignu.

"SAD se pominju kao država koja je dobijala informacije od Safronova preko specijalnih službi Češke", naveo je advokat.

U "Roskosmosu" nisu želeli da komentarišu hapšenje Safronova.

Rukovodilac pres-službe Ruske kosmičke agencije Vladimir Ustimenko rekao je prošle nedelje da Safronov nije imao pristup tajnim podacima i da njegovo privođenje nema veze s njegovim poslom u Agenciji.

Ustimenko je precizirao da Dmitrij Rogozin, direktora "Roskosmosa", nije pozvan da da bilo kakva objašnjenja nakon privođenja njegovog savetnika.

Safronov je, inače, od 2010. do 2019. godine bio dopisnik "Komersanta“, a potom i lista "Vedomosti". Bavio se vojnom tematikom i tematikom kosmosa.

Za savetnika Rogozina, direktora "Roskosmosa" imenovan je krajem maja ove godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: