Konzervativci pobedili na izborima u Galiciji i Baskiji

U Galiciji i Baskiji, autonomnim pokrajinama na severu Španije, u nedelju su regionalni izbori na kojima su najviše glasova ponovo osvojili konzervativci.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 13.07.2020.

07:59

Konzervativci pobedili na izborima u Galiciji i Baskiji
Tanjug, AP Photo/Alvaro Barrientos

Drugo mesto zauzele su leve stranke koje se zalažu za nezavisnost.

Izbori održani juče bili su prvi su u toj zemlji od proglašenja vanrednog stanja u martu, uvedenog zbog epidemije novog korona virusa, koje je trajalo gotovo 100 dana.

Građani su na birališta izlazili uz posebne mere - držanje distance i nošenje maski i dezinfekciju ruku, a oboleli od virusa, ukupno niih 460 u obe pokrajine, nisu smeli da glasaju, prenosi Rojters.

U Galiciji, u kojoj živi 2,7 miliona stanovnika, na izbore je izašlo 59 odsto glasača, a najviše glasova osvojila je Narodna stranka (PP), odnosno 42 od 75 mesta u regionalnom parlamentu.

Inače, PP je najveća opoziciona stranka na nivou cele Španije, a u Galiciji je na vlasti 10 godina.

Drugo mesto osvojio je levičarski Galicijski nacionalistički blok (BNG) koji zagovara nezavisnost od Španije i to je toj stranci najbolji rezultat od 1982. godine.

Socijalisti Pedra Sančeza osvojili su treće mesto sa 14 mandata.

U Baskiji, jednoj od najrazvijenih španskih pokrajina, gđe živi 2,2 miliona stanovnika, glasalo je 53 odsto glasača, a pobedu je odnela konzervativna Baskijska nacionalistička stranka (PNV) regionalnog premijera Inakija Urkulua koja je na vlasti od 2012. godine.

Ipak, toj stranci, koja se zalaže za autonomiju Baskije, ali ne insistira na njoj, biće neophodna koalicija sa nekom od stranaka da bi ostala na vlasti.

Pretpostavlja se da će formirati koaliciju sa Socijalistima, prenosi El Pais.

Drugo mesto osvojila je stranka EH Bildu, poznata kao žestok zagovornik referenduma i otcepljenja Baskije od Španije.

Izbori u ove dve pokrajine trebalo je da budu održani u aprilu, ali su odloženi zbog aktuelne epidemije virusa Kovid-19.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: