Ðukanović: Crna Gora država slobodnih i ravnopravnih građana

Crnogorski predsednik Milo Ðukanović položio je danas venac na Spomenik Partizanu na brdu Gorica povodom 13. jula, Dana državnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 13.07.2020.

13:55

Ðukanović: Crna Gora država slobodnih i ravnopravnih građana
EPA-EFE Toms Kalnins

Građanima je čestitkom poručio da Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana.

U saopštenju koje je iz Kabineta Ðukanovića dostavljeno Tanjugu navodi se da je crnogorski predsednik ocenio da je današnji datum najvažniji u crnogorskoj istoriji.

"Ove godine zbog pandemije 13. jul ne obeležavamo na tradicionalan način, međutim prema ovom najvažnijem datumu slavne crnogorske istorije uvek se odnosimo jednako s poštovanjem i ponosom", naveo je Đukanović.

Naveo je i da su "prošle 142 godine od Berlinskog kongresa na kojem je Crna Gora dobila međunarodno priznanje i 79 godine od Trinaestojulskog ustanka kada je Crna Gora prva u Evropi masovno ustala protiv fašizma".

"Zato 13. jul slavimo kao Dan državnosti. Iako su događaji na ovaj dan 1878. i 1941. različiti po karakteru i značenju i jedan i drugi su jednako važan iskaz onoga što država Crna Gora u istoriji jeste. Na Berlinskom kongresu velike silu su nam priznale nezavisnost i državnost, koju smo mnogo ranije i sami izborili", naveo je Ðukanović.

Dodao je da su Crnoj Gori tada priključene teritorije sa stanovništvom različitih konfesija i nacija.

"To je bio prvi korak ka stvaranju građanskog multietničkog društva, na čiji smo karakter i domete veoma ponosni, jer je izdržao sva iskušenja i u najtežim vremenima. Odlučni smo do kraja da odbranimo taj društveni model, jer Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na veru i naciju", poručio je Đukanović.

Dodao je da Crna Gora svoju savremenu državnost temelji i na pokretu koji je započeo 13. jula 1941.

"Tada je slobodarska i antifašistička Crna Gora krenula u odlučnu borbu za socijalno i nacionalno oslobođenje, za državno ime koje joj je ukinuto 1918."

Bio je to, navodi Ðukanović, ne samo početak oslobodilačke borbe, već i borbe za obnovu Crne Gore ravnopravne sa drugim republikama u ondašnjoj Jugoslaviji.

Naveo je i da crnogorski antifašizam znači i opredeljenje za Crnu Goru kakva je danas.

"Nezavisnu, međunarodnu priznatu, članicu NATO-a, posvećenu EU vrednostima i članstvu u EU", naveo je Ðukanović čestitajući građanima Dan državnosti i uz poruku: "Nek` je vječna Crna Gora".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: