"Više se neću baviti politikom, a pravdu tražim u Strazburu"

Bivši makedonski premijer Nikola Gruevski izjavio je da se više neće baviti politikom.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE Georgi Licovski
EPA-EFE Georgi Licovski

Takođe je najavio da će pravdu za optužbe sa kojima je suočen u svojoj zemlji tražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

Gruevski je za nemački list Frankfurter algemajne cajtung rekao da mu je još kada je bio poslanik u makedonskom Sobranju bilo nuđeno da glasa za Prespanski sporazum koji je Skoplje potpisao sa Atinom, u zamenu za oslobađanje od krivičnog gonjenja ili smanjenja kazne.

Prema njegovim rečima, te posrednike su slali direktno bivši makedonski premijer Zoran Zaev i bivša šefica Specijalnog tužilaštva u toj zemlji i sada osuđena u aferi "Reket" Katica Janeva.

Gruevski je novinaru FAC Mihaelu Martensu rekao da je napustio Severnu Makedoniju zbog straha za sopstveni život, na šta nemački list piše da je taj strah logičan zato što su dva bivša ministra iz vlade Gruevskog, koji su trenutno u skopskom zatvoru, bila napadnuta od Albanaca u zatvorskom dvorištu.

"Dodatno odluke sudova u Švedskoj i Grčkoj da ne isporuče nekoliko makedonskih državljana traženih od strane sada već bivšeg Specijalnog tužilaštva za krivična dela povezana sa vladanjem Gruevskog pravdaju kritiku bivšeg premijera u vezi sa vladavinom prava u toj zemlji”, navodi FAC.

"Svi slučaji protiv mene su isti: izmišljeni, bez ikakvih dokaza i politički motivisani", naveo je Gruevski.

strana 1 od 184 idi na stranu