"Postoje aktivna žarišta; Restriktivne mere nisu isključene" VIDEO

Trenutno je opterećenje zdravstvenog sistema veliko, ali on opstaje. Situacija može da se pogorša ako virus nastavi da se širi, navodi imunolog Srđa Janković.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin: TV Prva
Printskrin: TV Prva

"Pik očekujemo tokom ove nedelje i zato smo najavljivali taj prelomni trenutak. I ranije smo mislili da je prelomni trenutak, onda smo svi zajedno dozvolili da se situacija pogorša i došli u ovu situaciju", rekao je Srđa Janković za Tv Prva.

Kako od danas ponovo počinju redovne konferencije za medije kriznog štaba, on ističe da je informisanje na dnevnom nivou veoma važno, kao i poverenje u krizni štab, a da trenutno postoji određena kriza poverenja.

Janković je naveo da je u pripremi Institut za reumatologiju i ne zna se kada će tačno početi da radi kao kovid bolnica.

"Postoje aktivna žarišta. Ako kažemo da je pod kontrolom ne želim da kažem ni umirujuću poruku da je situacija skroz popustila, ali ni previše alarmirajuću. Ipak, preterani optimizam nije saveznik, moramo sve mnogo ozibljno da shvatimo", rekao je Jankovć.

On je naglasio da najrestriktivnije mere nisu isključena mogućnost.

"Nisu isključene restriktivne mere kada je situacija ovako teška i ozbiljna. Niko iz kriznog štaba ne želi najrestriktivnije mere, ali ako ne bude načina da se sačuvaju ljudski životi, moraćemo da pribegnemo i tome", kaže imunolog Janković.

Kako je rekao, možemo očekivati još veći udar na jesen, ali ne može precizno da se proceni da li će taj udar biti jači od ovoga - "Možda je i ovaj udar ono najgore što nam je koronavirus priredio", naglasio je Srđa Janković.

"Predviđanja su ograničene preciznosti, sve to treba shvatiti kako uslovna predviđanja- šta će stvarno biti, ne možemo da tvrdimo da unapred znamo, na nama je samo da se pripremimo i za ono najteže", dodao je on.

Janković je objasnio da je, po predviđanjima, još nekoliko nedelja potrebno da se preokrene trend i da dođemo na prekretnicu da virus jenjava.

Imunolog je upozorio da je važno naglasiti da virus gde kod se nađe on uspe da se razvije i to je važno znati i sprečiti.

strana 1 od 249 idi na stranu