Kod komšija počinje predizborna tišina, kampanja bila prljava

U Severnoj Makedoniji u ponoć se završava predizborna kampanja za vanredne parlamentarne izbore koji će biti održani 15. jula i počinje trodnevna tišina.

Izvor: Beta

Nedelja, 12.07.2020.

14:53

Kod komšija počinje predizborna tišina, kampanja bila prljava
Depositphotos/roibu

Dvadesetodnevnu kampanju, koja je počela odmah nakon ukidanja vanrednog stanja, obeležila je oštra retorika, optužbe, uvrede i svakodnevno objavljivanje tajno snimanih razgovara funcionera dve najveće partije, vladajućeg levog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i opozicionog konzervativnog VMRO DPMNE.

Ti snimci koji bi trebelo da kompromituju lidere dve suprotstvaljene partije, SDSM Zorana Zaeva i VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog i njihove saradnike, objavljivani su na Jutjubu i prenošeni u medijima, a autor je ostao anoniman.

Prema analizi građanske organicije "Civil", kampanja za 10. parlametarne izbore je bila "veoma prljava, uz svakodnevnmo širenje lažnih vesti i dezinformacija, kleveta, verbalnog nasilja, uvreda i govora mržnje".

Kampanja prvi put, zbog epidemije kovida 19, nije imala uobičajene velike stranačke skupove, a na manjim okupljanjima sa građanima su uglavnom poštovane epidemiološke mere.

Koalicija SDSM i manje albanske partije Besa, "Možemo", je kampanju bazirala na tome što je u poslednje dve i po godije uradila vlada u evroatlantskoj integraciji Severne Makedonije i na ekonomskom planu, dok je koalicija oko VMRO DPMNE, nazvana "Obnova Makedonije", osim obećanja ekonomskog boljitka, insistirala na nacionalnim temama i optuživala suparničku koaliciju za izdaju.

Najveća partija Albanaca DUI je prvi put izašla sa idejom za premijera Albanca i oko toga bazirala kampanju.

Tu ideju su odmah odbacile makedonske partije, ali i stranke albanske opozicije, dok je bivši premijer i lider SDSM Zoran Zaev poručio da je vreme da njegov partner u koalicionoj vladi DUI ode u opoziciju, ponovivši to na jednom od skupova i na albanskom jeziku.

Izbori u Severnoj Makedoniji će prvi put trajati tri dana zbog pandemije korona virusa. U ponedeljak će glasati oboleli od tog virusa koji su se prijavili, drugi dan je namenjen nemoćnim, bolesnicima i zatvorenicima, dok će u sredu na izborni dan glasati svi ostali punoletni građani.

Izbori 15. jula će početi u 7.00 i trajti dva sata duže – do 21.00, kako bi se izbegle gužve zbog usporenog glasanja zbog protokola za sprečavanje epidemije. Glasači će birati između lista 15 kolacija i partija, a pravo glasa imaju 1.814.263 birača.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: