"To su ogromne brojke, nismo očekivali takav porast"

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak govorio je o današnjem rekordnom danu s čak 140 novih slučaja koronavirusa u Hrvatskoj.

Izvor: B92

Subota, 11.07.2020.

19:27

Ilustracija: EPA/EFE/Christian Bruna

Broj trenutno obolelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas ukupno 1088. Među njima su 124 pacijenta na bolničkom lečenju, od toga su na respiratoru 3 pacijenta. Jedna osoba je preminula.

Capak je prokomentarisao rekordan broj novoobolelih od koronavirusa u Hrvatskoj.

"To su ogromne brojke"

"Nije to eksponencijalni rast, to bi bio veći broj novooboljelih svaki dan, to su ogromne brojke, ali nažalost imamo porast koji ne želimo i nismo očekivali da će biti takav. Otvaranjem aktivnosti znali smo da će nam se pojaviti veće brojke, ali ovo su sad velike brojke i zabrinuti smo zbog toga. Molimo građane da se pridržavaju mera jer to očito sad ne funkcioniše", rekao je Capak i dodao:

"Virus cirkuliše, ali ne bih rekao da situacija izmiče kontroli. Naši epidemiolozi rade 24 sata dnevno. Situacija je sve teža i teža, treba sve kontakte od tiha 140 osoba pronaći, upisati, odrediti... To je težak i naporan posao, imamo ukupno sto epidemiologa. Oni su na izmaku snaga."

Rekao je da se razgovara kako olakšati posao i koga pozvati da pomogne.

Što se tiče novih mera, Capak je rekao da su nove mere od ponedeljka i da o drugima ne razmišljaju. "Broj ljudi na javnim okupljanjima u drugim zemljama je manji nego kod nas. S obzirom na to da smo turistička zemlja u propisivanju novih mera bili smo previše liberalni. Zato smo doneli nove mere za veća okupljanja. Kao s noćnim klubovima, uveli smo kontrole i oni više nisu izvor zaraze. Sad uvodimo nadzor nad raznim okupljanjima, postrožili smo mere i preporuke."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: