Borel: Odluka Turske i Erdogana o Aja Sofiji je za žaljenje

Šef diplomatije EU Žozep Borel izrazio je žaljenje zbog odluke Turske da se Aja Sofija pretvori u džamiju.

Izvor: Tanjug

Petak, 10.07.2020.

21:59

Borel: Odluka Turske i Erdogana o Aja Sofiji je za žaljenje
EPA-EFE/ Stephanie Lecocq

Žozep Borel u pisanom saopštenju ukazuje na to da Aja Sofija ima snažnu simboličku, istorijsku i univerzalnu vrednost.

On dodaje da je Turska tokom vremena razvila tradiciju očuvanja kulture kao i prepoznatljivu intelektualnu i kulturnu otvorenost.

”Odluka turskog Državnog saveta da se poništi jedna od modernih odluka Turske i odluka predsednika Erdogana da se spomenik stavi pod upravljanje Predsedništva za verska pitanja je za žaljenje”, navodi Borel.

On podseća da se Turska, kao jedan od osnivača Saveza civilizacija, posvetila promociji međuverskog i međukulturalnog dijaloga i negovanju tolerancije i suživota.

Najviši administrativni sud u Turskoj doneo je presudu koja omogućava vladi da preobrati istanbulsku Aja Sofiju, nekadašnju vizantijsku pravoslavnu baziliku koja je sada muzej u džamiju u kojoj će se vršiti muslimansko bogosluženje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: