"Ozbiljna opasnost od nuklearnog sukoba, a SAD..."

U poslednje vreme ozbiljno se povećao rizik od nuklearnog sukoba, a SAD odustaju od formulacije strateške stabilnosti, kaže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov

Izvor: Sputnjik
Podeli
Foto: Depositphotos/ Ale_Mi
Foto: Depositphotos/ Ale_Mi

"Slažem se da su nuklearni rizici u poslednje vreme značajno porasli i da situacija u sferi bezbednosti i međunarodne strateške stabilnosti otvoreno degradira. Uzroci svega toga su očigledni: SAD žele da povrate globalnu dominaciju i ostvare pobedu u onome što oni nazivaju suparništvo velikih sila. Oni odustaju od formulacije strateška stabilnost, koju nazivaju strateško suparništvo. Oni žele da pobede", rekao je Lavrov

On je istakao da SAD uništavaju celu arhitekturu kontrole naoružanja.

"Posebno smo zabrinuti jer SAD već dve godine odbijaju da ponovo potvrde osnovni princip, postulat da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika i da, samim tim, nikada ne bi trebalo da dođe do njega", rekao je Lavrov.

Prema rečima Lavrova, već dve godine taj predlog, sastavljen na osnovu onoga o čemu su se dogovarali predstavnici rukovodstva SAD i SSSR-a još u prošlom veku, "čeka potvrdu američke strane".

Predsednik SSSR-a Mihail Gorbačov i predsednik SAD Ronald Regan svojevremeno su utvrdili da je nuklearni rat neprihvatljiv.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 565 idi na stranu