Vučić: Priština iznela ultimatum od više tačaka

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je imao težak razgovor u Parizu, te da će Nemci i Franucuzi izaći sa zajedničkim saopštenjem.

Izvor: B92

Petak, 10.07.2020.

12:00

Vučić: Priština iznela ultimatum od više tačaka
EPA-EFE/ KOCA SULEJMANOVIC

On je novinarima rekao da Srbija ne prihvata ultimatume Prištine, te da se trudimo da nastupimo hrabro.

"Albanska strana je izašla sa zahtevima, to su očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova, očuvanje Ustava i ustavne organizacije Kosova, trajno uzajamno priznanje, a ne model dve Nemačke, članstvo u UN i da druge evropske zemlje priznaju Kosovo. A, tek onda će da se bave pitanjem nestalih i ratne štete", rekao je Vučić.

On je najavio nastavak dijaloga u četvrtak u Briselu te da je ponosan na delegaciju Srbije.

"Mi smo iznosili činjenice u više navrata, neke delegacije su samo ponavljale ono što su imali napisano", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da ćemo biti izloženi velikim pritiscima i istovremeno nailazimo na "potpuno nerealističan pristup kosovskih Albanaca koji bi želeli sve, a da Srbija ostane bez ičega".

"Spremni smo da razgovaramo o svim koracima koji bi popravili odnose naroda, protok ljudi, roba, kapitala, ali da ne prihvatamo ultimatume. To nije moguće i realno", rekao je Vučić.

Kako je rekao, nastavak dijaloga biće pod vođstvom specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

"Mi učestvujemo u dijalogu pod pokroviteljstvom EU, to je za nas važno", zaljučio je on.

Naveo je sve što je Srbija ispunila iz Briselskog sporazuma i naveo šta nije ispunila Priština.

"Oni su rekli da Zajednica srpskih opština nije u skladu sa njihovim Ustavom. Ako to niste u stanju da ispunite 7 i po godina, kako mislite nešto drugo da ispunite", kazao je on.

Vučić je rekao da je tražio da bude napisano da se vodi dijalog Beograd-Priština, a ne Srbija-Kosovo.

"Oni koji su mislili da Srbiji uzmu sve, a da Srbija ne dobije ništa... Naša argumentacija je bila gvozdena, bili smo veoma dobro pripremljeni za samit", kazao je on. Dodaje da ne može da kaže da je Srbija bila izložena pritiscima od strane Markona i Merkel.

Kaže da se trudio da danas na hrabar, racionalan i pragmatičan način odgovori na zahteve i "spisak lepih želja" albanske strane, te da veruje da su Merkel i Makron to razumeli.

"Moraćemo da razgovaramo, ali nije lako razgovarati sa nekim ko živi van realnosti. Kad kažu da im je cilj da se ukine Rezolucija 1244, mi pitamo šta je tu srpski interes, oni kažu ''pa ne znamo''... U svakom sučaju, nije lako vreme pred nama, ali borićemo se i čuvaćemo zemlju", rekao je Vučić.

Video Samit o Kosovu i Metohiji, čiji su domaćini predsednik Francuske Emanuel Makron i kancelarka Nemačke Angela Merkel održan je danas.

Na Samitu učeštvovali su i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borel i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

112 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: