S čim Kosovo ide na dijalog? Koha: Ni sa čim

Priština -- Skupština Kosova nije juče na sednici usvojila nijedan od dokumenata kojim bi se vlada vodila u dijalogu sa Srbijom.

Izvor: Kosovo online
Podeli
EPA-EFE Kushtrim Ternava
EPA-EFE Kushtrim Ternava

Inače, taj dijalog se nastavlja danas video samitom, a zatim bi u nedelju trebalo da se održi susret dveju delegacija u Briselu.

Kosovski premijer Avdulah Hoti, koji bi trebalo da predvodi kosovsku delegaciju, nije predao poslanicima pisanu platformu za dijalog u koji ulazi bez predsednika Kosova Hašima Tačija, optuženog pred Specijalnim sudom za ratne zločine, piše Koha.

Hoti je zahtevao da se pitanje rezolucije odloži za jedan dan.

"Predložio sam formiranje parlamentarne komisije za dijalog. Videlo se da nema raspoloženja za njeno formiranje, već da redovno izveštavam pre i posle svake runde dijaloga", rekao je Hoti.

Kako navodi Koha, događaji oko Specijalnog suda, koji su blokirali nedavno dogovoren sastanak u Vašingtonu, naterali su i Demokratsku partiju Kosova, nekadašnju Tačijevu stranku na čijem čelu je sada Kadri Veselji, takođe obuhvaćen optužnicom, da odustane od najavljenog predloga rezolucije o dijalogu Kosova i Srbije.

Poslanici su juče većinom glasova odbacili predlog platforme koju je ponudilo Samoopredeljenje, a predsednica Skupštine Vjosa Osmani kritikovala je vladu zbog izostanka platforme za dijalog.

Tesnom većinom od 61 poslanika usvojena je samo Rezolucija za političko i građansko jedinstvo u odbrani vrednosti kosovskog naroda, koju je predložila poslanica Alijanse za novo Kosovo Mirljinda Sopi Krasnići, a nastavak sednice je kasno uveče zakazan za danas u 16 časova.

Sinoć se zbog svega moglo čuti i da je moguć izostanak kosovske delegacije sa planiranog nastavka dijaloga u nedelju u Briselu, što bi značilo i novo odlaganje čitavog procesa.

Ostaje svakako da se vidi šta će se dogoditi do nedelje i da li će Avdulah Hoti kao premijer doći na susret sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

strana 1 od 82 idi na stranu