"Za vlast Srbije i RS bi bilo korisno da priznaju da je genocida bilo"

Politički savetnik u Helsinškoj komisiji Kongresa SAD, Robert Hend, ocenio je da Srbija i Republika Srpska nisu suočile sa ratnom prošlošću.

Izvor: Beta

Petak, 10.07.2020.

10:20

Matej Divizna/Stringer/Getty images

"Poricanje ili preispitivanje da li je u Srebrenici počinjen genocid nikoga u svetu ne može razuveriti u pogledu onoga što se tamo zaista dogodilo", rekao je Hend u intervjuu Glasu Amerike.

Hend, stručnjak za područje Zapadnog Balkana, ukazuje da bi za vlasti Srbije, Republike Srpske, bilo korisno priznanje činjenice da je u Srebrenici počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom.

"To je utvrdila instanca koja strogo poštuje zakonske definicije... Sud koji se koristi preciznim definicijama, dogadjaje u Srebrenici označio je genocidom", rekao je Hend.

Prema njegovom mišljenju, potrebno je da se svi suoče sa onim što se dogodilo u prošlosti i prihvate to "za dobrobit gradjana Srbije, ali i svih ostalih".

Na pitanje kako tumači nevoljnost vlasti Srbije i Republike Srpske da to učine, Hend je rekao da je delom reč je o pokušaju opravdavanja onoga što se dogodilo u prošlosti, umesto prihvatanja i iskupljenja za učinjeno, a sa druge strane koruptivnoj vlasti omogućava zadržavanje pozicije i dalje bogaćenje.

On je ocenio da je u pokušaja obnove poverenja medju balkanskim susedima "ključna uloga civilnog društva".

"Bez obzira na to što se na meti kritika može naći ono što vlasti Srbije tokom prethodnih godina jesu ili nisu uradile ili rekle u vezi sa Srebrenicom, tamošnji nevladin sektor uvek je prednjačio u tome da se prizna šta se zaista dogodilo", rekao je hend.

Iako su, kako je naveo, režim Slobodana Miloševića i Srbija bili uzrok neverovatnog nasilja tokom devedesetih – neki od stvarnih heroja tog perioda bili su Srbi - prvenstveno ljudi u civilnom društvu koji su imali hrabrosti da se usprotive i poruče: "Ne u moje ime".

"Potrebno je više takvih ljudi", rekao je, dodajući da oni postoje i u Republici Srpskoj, kao i medju Bošnjacima i Hrvatima, ali da su u svim tim zajednicama marginalizovani.

On je kao problem koji vidi na srpskoj strani označio i to što jedan broj zvaničnika višeg ranga nikada nije odgovarao.

"Ponekad, kada bi neko bio uhapšen ili optužen, izgledalo je kao da se to dešava da bi se zadovoljila međunarodna zajednica – dok su se, iza kulisa na domaćoj sceni, podržavale lažne naracije poricanja koje predstavljaju dodatno žrtvovanje onih koji su već ispaštali zbog zločina. Implicirajući, na neki način, da su to zaslužili. I to se sve, s vremena na vreme, ponavlja", rekao je Hend za VOA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: