Kapaciteti u Užicu na ivici: Na respiratoru se 13 pacijenata bori za život

U Zdravstvenom centru Užice trenutno je hospitalizovano 323 pacijenata, od čega 304 čeka rezultate sa testiranja na koronavirus.

Izvor: B92

Petak, 10.07.2020.

16:42

Kapaciteti u Užicu na ivici: Na respiratoru se 13 pacijenata bori za život
Foto: Rina

Na intenzivnoj nezi smešteno je 19 osoba, a na respiratoru se nalazi njih 13.

„Naši kapaciteti jesu na ivici, ali je situacija pod kontrolom. Sa radom je počela bolnica „Čigota“ na Zlatiboru koja može da primi 37 pacijenata i jedan deo tih kapaciteta danas bi trebalo da bude popunjen. Stanje je daleko od onoga što ste mogli videti pre nekoliko dana na slikama koje kruže društvenim mrežama. Pacijenti koji su uslikani u hodniku samo su čekali kratak vremenski period da budu smešteni u svoju bolničku sobu, jer nemamo sada toliko ljudstva, koje može sve da uradi u roku od nekoliko minuta“, izjavila je Danijela Vasiljević, pr užičkog zdravstvenog centra.

Pritisci na kovid ambulante u Užicu su i dalje veliki i dnevno se obavlja na desetine pregleda. Tihomir Petković, gradonačelnik Užica, istakao je da su svi kapaciteti užičke bolnice skoro popunjeni i da veliki problem predstavlja kašnjenje rezulatata, jer se još uvek čekaju oni od 04. jula i to preko 700 uzoraka na nivou Zlatiborskog okruga.

"Krizni štab uputio je apel Ministarstvu zdravlja kako bi u Užicu bila otvorena još jedna kovid bolnica. Pacijenti iz celog Zlatiborskog okruga smešteni su kod nas, svakodnevno raste broj zaraženih i neophodno je otvaranje novih bolničkih kapaciteta. Sportska hala Veliki park i Studenstski dom nisu rešenje za pacijente sa teškom kliničkom slikom, jer njima trebaju mnogo bolji uslovi.Očekujem da ćemo uz zajedničku saradnju sa držvnim organima za nekoliko dana naći najbolja moguća rešenja, a to je poljska bolnica koja bi se nalazila u okviru centra“, izjavio je Petković.

Trenutno je na teritoriji Zlatiborskog okruga zaraženo 772 ljudi, najveći broj inficiranih je u Užicu 349, zatim u Sjenici 84, Požegi 67, Čajetini 59, Novoj Varoši 54.

Od početka epidemije u Zklatiborskom okrugu preminule su 23 osobe.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

23 h

Podeli: