Čelnici Pentagona pred Kongresom posle više meseci

Čelnici Pentagona će se prvi put nakon više meseci naći pred Kongresom gde će biti suočeni sa dugim spiskom kontroverzi.

Izvor: B92

Četvrtak, 09.07.2020.

16:32

Čelnici Pentagona pred Kongresom posle više meseci
Ilustracija: EPA-EFE/SHAWN THEW

Uključujući razlike u odnosu sa predsednikom SAD Donaldom Trampom oko načina upravljanja protestima u blizini Bele kuće prošlog meseca tokom nemira izazvanih ubistvom Džordža Flojda.

Saslušanje u Predstavničkom domu biće prvo svedočenje ministra odbrane Marka Espera i generala Marka Majlija, načelnika Generalštaba, od 4. marta, kada su se govorili o predlogu administrativne politike o odbrani.

To je bilo pre nego što je pun uticaj pandemije korona virusa postao očigledan i pre nego što su građanski nemiri u celoj državi doneli krizu u odnose između Pentagona i Trampa, preneo je AP.

Trampov podsticaj na agresivan odgovor na građanske nemire doveo je do sukoba sa Esperom i Majlijem, koji su 1. juna pratili predsednika kad je krenuo iz Bele kuće do Crkve Svetog Jovana na Trgu Lafajet, gde je držao Bibliju i pozirao fotogtrafima.

Tog dana helikopter Nacionalne garde leteo je na izuzetno maloj visini kako bi pomogao u rasterivanju demonstranata sa ulica glavnog grada, što je pokrenulo istragu Pentagona o tome da li je to bilo pravilno korišćenje vojnih resursa.

Esper je izazvao Trampov bes zbog izjave na konferenciji za novinare u Pentagonu da se protivi pozivanju na Zakon o pobuni kako bi se predsedniku dozvolilo da koristi oružane snage za gušenje građanskih nemira u zemlji.

On je rekao da nije smatrao da je potrebno preduzeti tako ekstremnu meru, što je bio jasan argument Trampovoj pretnji da upotrebi silu.

Esper je, takođe, izrazio žaljenje što se slikao sa Trampom ispred crkve Svetog Jovana na dan sukoba na trgu Lafajet.

Majli je, takođe, rekao da je pogrešio što je koračao u uniformi sa Trampom nakon što su demonstranti uklonjeni sa trga Lafajet.

On je rekao da je njegovo prisustvo stvorilo percepciju da je vojska uključena u unutrašnju politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: